Shutterstock

Ultrageluid kan comabrein een kickstart geven

Twee patiënten die bijna bewusteloos waren, zijn gewekt met ultrageluidtherapie.

Een nieuwe experimentele behandeling van twee patiënten die in een coma-achtige toestand verkeerden, toont aan dat ultrageluid in sommige gevallen een brein in beweging kan zetten dat bijna bewusteloos is.

De twee patiënten hadden allebei hersenletsel en vertoonden respectievelijk 14 en 32 maanden nauwelijks tekenen van bewustzijn. Het was dan ook onmogelijk om met hen in contact te komen.

Onderzoekers van de University of California in de VS probeerden daarom met ultrageluid de hersenen te beïnvloeden.

Ultrageluidsgolven (geel) die op de thalamus (oranje) worden gericht, kunnen soms iemand bij bewustzijn brengen.

© Martin Monti/UCLA

Ze richtten de geluidsgolven op de thalamus, een hersenstructuur die onder meer betrokken is bij slaap, aandacht en bewustzijn. De behandeling duurde tien minuten en werd een week later herhaald.

Patiënten beantwoorden plotseling vragen

Een paar dagen na de therapie konden beide patiënten reageren op eenvoudige instructies, bijvoorbeeld over het laten vallen van een bal, en ze konden ja en nee zeggen op vragen door te knikken of met hun hoofd te schudden.

Bij de ene patiënt was de verbetering blijvend, terwijl deze bij de andere in de maanden daarna helaas afnam. Bij een derde patiënt die ook de behandeling kreeg, was er geen effect.

De onderzoekers zijn niet zeker van de oorzaak, maar de verklaring kan zijn dat bij deze patiënt de thalamus zelf beschadigd is. Al met al laten de experimenten echter zien dat ultrageluid in sommige gevallen een brein in een coma-achtige toestand een kickstart kan geven.