Tienerhersenen worden high van sociale media

Tienerhersenen beginnen te trillen als ze likes en complimenten op sociale media krijgen. In onderzoeken zien wetenschappers diezelfde reactie als mensen chocola eten of geld winnen.

teenagere likes

De meest fanatieke tieners op sociale media besteden er meer dan drie uur per dag aan.

Onderzoekers van de University of California, de UCLA, zijn erachter gekomen dat de enorme stormloop op sociale media als Instagram en Facebook niet alleen gevolgen heeft voor het contact tussen tieners – het beïnvloedt ook hun hersenen.

Actieve hersengebieden

Via MRI-scans zagen de onderzoekers hoe tienerhersenen reageren op onder meer een groot aantal likes – of 'vind-ik-leuks' – op foto's van henzelf, en hoe dat bepaalde gebieden in hun hersenen activeert.

De 32 tieners – van 13 tot en met 18 jaar – die deelnamen aan het experiment, kregen 148 foto's van Instagram te zien, waarvan 40 van henzelf. Bij elke foto stond hoeveel likes die had gekregen.

Hersen worden beloond met likes

Wanneer de tieners hun eigen foto met veel likes zagen, trilde het hersengebied nucleus accumbens op de scans:

Foto: Lauren Sherman/UCLA

Het gebied maakt deel uit van het beloningssysteem van de hersenen. Het reageert ook als je chocola eet of geld wint in het casino.

Likes leiden tot likes

De wetenschappers keken ook nader naar een gebied in de hersenen dat we de sociale hersenen noemen. En niet voor niets, want daar zagen ze dat de tieners de foto's die van tevoren al veel likes hadden gekregen, ook vaker van een like voorzagen.

'Tieners reageren anders op informatie als ze zien dat leeftijdgenoten daar hun goedkeuring aan geven, ook als die leeftijdgenoten vreemden zijn,' aldus onderzoeksleider Lauren Sherman van de UCLA.