Tien kleine en grote hersenen

De hersenen van een potvis wegen 7,5 kilo. Die van een kikker 0,1 gram. Bekijk de lijst van tien diersoorten met kleine of grote hersenen.

Frog brain

De mens is, zeker in eigen ogen, veruit het meest intelligente wezen op aarde. Maar dat wil nog niet zeggen dat we de grootste hersenen hebben. Zoals dit overzicht al aantoont, zitten we niet eens in de top 3.

  1. De potvis – de hersenen wegen 7,5 kilo. De hersenen van de potvis zijn de grootste en meest verfijnde hersenen die we kennen. Ze zijn zelfs nog ingewikkelder dan die van de mens.

  2. De olifant – de hersenen wegen 5 kilo. In het grote brein van de olifant zetelt een zeldzaam goed geheugen.

  3. De tuimelaar – de hersenen wegen 1,7 kilo. Het brein van een tuimelaar is relatief groter dan dat van de mens. Het is daarom ook niet vreemd dat de tuimelaar de meest gebruikte dolfijnensoort is voor dressuur.

  4. De mens – de hersenen wegen 1,4 kilo. Ondanks de relatief bescheiden afmetingen van ons brein kan het extreem gecompliceerde functies verrichten.

  5. De kameel - de hersenen wegen 680 gram. De grootte van kamelenhersenen is niet om over naar huis te schrijven. De kameel kan echter in de meest onherbergzame gebieden op aarde overleven.

  6. De baviaan – de hersenen wegen 140 gram. Bavianen hebben vergeleken met hun lichaam relatief kleine hersenen, en al leven ze in een ingewikkeld sociaal systeem, toch hebben ze een minder ontwikkeld probleemoplossend vermogen dan veel kleine apen.

  7. De wasbeer – de hersenen wegen 39 gram. De wasbeer is kampioen in- en uitbreken in de dierenwereld. Naar verluidt kunnen sommige wasberen zelfs combinatiehangsloten openen.

  8. De gewone kat – de hersenen wegen 30 gram. Er is niet veel brein voor nodig om zich te ontwikkelen tot een efficiënte jager die zich in de natuur bijna overal wel redt.

  9. Het konijn – de hersenen wegen 12 gram. Met een lichaamsgrootte die overeenkomt met die van de meeste katten zou je denken dat een konijn 2½ keer dommer is dan een kat, maar de omvang van het brein en die van de intelligentie hebben niet noodzakelijkerwijs iets met elkaar te maken.

  10. De kikker – de hersenen wegen 0,1 gram. Het is ongelofelijk dat dit beestje zo weinig nodig heeft om de verschillende functies van het lichaam en bijvoorbeeld de paringsdrift en jachttechniek te sturen.

Bronnen: [http://serendip.brynmawr.edu](http://serendip.brynmawr.edu)