Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sukker

De witte suikerkristallen en cocaïne lijken niet alleen uiterlijk op elkaar – ze beïnvloeden de hersenen ook op dezelfde manier.

© Shutterstock
Mens - Hersenen

Suiker is drugs voor je hersenen

Als je het inneemt, verspreidt een geluksgevoel zich door je hele lichaam – en wil je er méér van. Dat klinkt als drugs, maar hetzelfde effect wordt bereikt door iets wat je dagelijks inneemt: suiker.

Je neemt een snoepje uit de zak. En nog een. Nou, nog eentje dan. Hoe meer je ervan eet, des te moeilijker het wordt om te stoppen voordat de zak leeg is. En dat heeft een oorzaak.

Suiker heeft in je lichaam dezelfde werking als bijvoorbeeld cocaïne. Zoete voedingsmiddelen activeren het beloningssysteem van de hersenen en lokken een genot uit waar het lichaam meer van wil hebben.

Suiker geeft je een beloning

In je mond komen de snoepjes in aanraking met de smaakpapillen voor ‘zoet’. Meteen gaat er een signaal naar de hersenschors, waar diverse gebieden verschillende smaken verwerken.

Het signaal maakt dopamine vrij, een stof die berichten tussen de neuronen (zenuwcellen in je hersenen) verstuurt. De stof brengt een gevoel van geluk en blijdschap teweeg.

Dopamine beïnvloedt het beloningssysteem van de hersenen, een netwerk van signaalwegen tussen hersengebieden met veel dopaminereceptoren. Ook middelen als cocaïne en alcohol werken in op dit beloningssysteem.

Snoep is onweerstaanbaar

Door de prikkeling van het beloningssysteem wil je dat lekkere gevoel vaker krijgen. En als de hersenen eenmaal doorhebben hoe je dat effect bereikt, is er geen weg meer terug: de snoepjes worden onweerstaanbaar.

Het is niet gevaarlijk om een snoepzak leeg te eten, maar als het lichaam heel veel suiker binnenkrijgt, wordt het beloningssysteem in de hersenen overactief.

Dat leidt tot verslavingssymptomen: je verliest je zelfbeheersing en móét er nog meer van eten. Het is precies dezelfde verslaving die een junk ondervindt van cocaïne. Het lichaam verhoogt zijn grenzen, dus je moet er steeds meer van nemen om hetzelfde geluksgevoel te bereiken.

Dus misschien moet je twee keer nadenken voordat je weer een snoepzak leegeet.

Lees ook:

Hersenen

7 ideeën over de hersenen

10 minuten
Hersenen

Daarom is videovergaderen vermoeiend voor je hersenen

4 minuten
Frog brain
Hersenen

Tien kleine en grote hersenen

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg