Suiker is drugs voor je hersenen

Als je het inneemt, verspreidt een geluksgevoel zich door je hele lichaam – en wil je er méér van. Dat klinkt als drugs, maar hetzelfde effect wordt bereikt door iets wat je dagelijks inneemt: suiker.

Sukker

De witte suikerkristallen en cocaïne lijken niet alleen uiterlijk op elkaar – ze beïnvloeden de hersenen ook op dezelfde manier.

© Shutterstock

Je neemt een snoepje uit de zak. En nog een. Nou, nog eentje dan. Hoe meer je ervan eet, des te moeilijker het wordt om te stoppen voordat de zak leeg is. En dat heeft een oorzaak.

Suiker heeft in je lichaam dezelfde werking als bijvoorbeeld cocaïne. Zoete voedingsmiddelen activeren het beloningssysteem van de hersenen en lokken een genot uit waar het lichaam meer van wil hebben.

Suiker geeft je een beloning

In je mond komen de snoepjes in aanraking met de smaakpapillen voor ‘zoet’. Meteen gaat er een signaal naar de hersenschors, waar diverse gebieden verschillende smaken verwerken.

Het signaal maakt dopamine vrij, een stof die berichten tussen de neuronen (zenuwcellen in je hersenen) verstuurt. De stof brengt een gevoel van geluk en blijdschap teweeg.

Dopamine beïnvloedt het beloningssysteem van de hersenen, een netwerk van signaalwegen tussen hersengebieden met veel dopaminereceptoren. Ook middelen als cocaïne en alcohol werken in op dit beloningssysteem.

Snoep is onweerstaanbaar

Door de prikkeling van het beloningssysteem wil je dat lekkere gevoel vaker krijgen. En als de hersenen eenmaal doorhebben hoe je dat effect bereikt, is er geen weg meer terug: de snoepjes worden onweerstaanbaar.

Het is niet gevaarlijk om een snoepzak leeg te eten, maar als het lichaam heel veel suiker binnenkrijgt, wordt het beloningssysteem in de hersenen overactief.

Dat leidt tot verslavingssymptomen: je verliest je zelfbeheersing en móét er nog meer van eten. Het is precies dezelfde verslaving die een junk ondervindt van cocaïne. Het lichaam verhoogt zijn grenzen, dus je moet er steeds meer van nemen om hetzelfde geluksgevoel te bereiken.

Dus misschien moet je twee keer nadenken voordat je weer een snoepzak leegeet.