Studenten verbinden hun hersenen met internet

Twee Zuid-Afrikaanse studenten koppelden hun hersenen aan het internet en zagen hoe hun armbewegingen zich manifesteerden op het scherm. Binnenkort kun je de oven en telefoon aansturen met je gedachten.

Brainternet

In de toekomst kun je op internet surfen met de kracht van je gedachten. Het eerste brein heeft al verbinding.

© Shutterstock

Stel je voor: je bent onderweg van je werk naar huis. Je ontgrendelt je telefoon, zet de oven thuis aan en stuurt je geliefde een berichtje dat je onderweg bent. En dat allemaal met gedachtekracht.

Het klinkt als sciencefiction, maar we zijn er al heel dichtbij.

Het is namelijk voor de allereerste keer gelukt om menselijke hersenen rechtstreeks aan te sluiten op internet. Het idee is afkomstig van twee studenten van de Universiteit van de Witwatersrand inJohannesburg, Zuid-Afrika.

Hersengolven live gestreamd naar internet

Het project heet Brainternet en houdt in dat de proefpersonen een mobiele EEG-meter, die de hersengolven meet, op hun hoofd kregen en werden voorzien van een zakcomputer met internet. De twee units streamen de activiteit in de hersenen van de proefpersonen naar een website, waar onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen meekijken.

Het resultaat is een heleboel streepjes op een scherm. Maar met intelligente software, die het verband tussen hersenactiviteit en bewegingen kan decoderen, kun je zien dat een proefpersoon bijvoorbeeld zijn arm optilt.

Kijk hoe de twee studenten met een simpele techniek hun hersenactiviteit livestreamen op internet.

Straks kun je alles aansturen met gedachtekracht

Het resultaat is bereikt met apparatuur die je voor een paar honderd euro op internet kunt kopen – plus een heleboel vindingrijkheid.

Als studenten zoiets kunnen bereiken met zulke simpele middelen, rijst de vraag wat er gebeurt als IT-giganten als Google en Apple zich ermee bezig gaan houden.

De vraag is niet of, maar wanneer geavanceerde programma’s je hersenactiviteit tot in detail kunnen aflezen, om die vervolgens te interpreteren en te gebruiken om allerlei gadgets als je smartphone, oven of auto te activeren.