Depressie is een van de meestvoorkomende psychische aandoeningen. Onderzoek wijst erop dat een op de zes mensen in de loop van het leven symptomen van depressie ontwikkelt. Gelukkig is er nu iets aan te doen.
Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de gemoedstoestand van depressieve mensen verbetert als een bepaald hersengebied onder stroom wordt gezet.
Neurologen van de University of California in de VS kwamen dit effect op het spoor toen ze bij 25 patiënten met epilepsie verschillende hersengebieden stimuleerden met elektroden.
Elektroden vijzelen het humeur op
Van tevoren waren de patiënten onderworpen aan een onderzoek, waaruit bleek dat sommigen van hen tekenen van depressie vertoonden.
Dat gaf de onderzoekers een unieke kans om te kijken of de gemoedstoestand van deze patiënten veranderde als de elektroden stroomstootjes door diverse hersengebieden stuurden.
Toen de laterale orbitofrontale cortex werd gestimuleerd, zeiden de mensen met een middelzware tot zware depressie zich een stuk beter te voelen.
Dit gebied is onder meer betrokken bij onze emoties en bij de bevrediging die het nemen van een beslissing kan geven.
Zodra de onderzoekers het gebied niet meer stimuleerden, voelden de patiënten zich weer slechter.
Mensen zonder depressie ervoeren geen verschil.
Ons humeur wordt door diverse hersencentra aangestuurd, maar dit specifieke gebied blijkt belangrijk, mogelijk doordat het verbindingen heeft met veel andere centra.