© Shutterstock

Slachtofferbrein houdt de laatste beelden vast

Ervaringen zijn af te lezen aan de hersenen van de doden. Dit hebben onderzoekers aangetoond bij muizen, en met deze methode kan een slachtoffer van moord postuum tegen zijn moordenaar getuigen.

6 november 2018 door Af Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

In de toekomst hoeft de politie misschien alleen de hersenen van een vermoord slachtoffer te onderzoeken om te ontrafelen wat er is gebeurd. Dat wordt mogelijk de uitkomst van een nieuw Israëlisch onderzoek.

Herinneringen worden opgeslagen in de hersenen doordat de zenuwcellen, de neuronen, nieuwe verbindingen met elkaar vormen, en daarvoor moeten er bepaalde genen geactiveerd worden.

De onderzoekers bezorgden proefmuizen goede en slechte ervaringen in de vorm van lekkernijen of stroomstootjes – en maakten ze een uur daarna dood.

Vervolgens onderzochten ze welke genen er geactiveerd waren in de hersengebieden die zijn betrokken bij het geheugen, waaronder de hippocampus en de amygdala.

Ervaringen zetten genen aan

Elke ervaring bleek nu een kenmerkend genetisch activeringspatroon te hebben, en de goede en slechte ervaringen hadden duidelijke overeenkomsten.

In 90 procent van de gevallen konden de onderzoekers zelf ontrafelen wat een muis in zijn laatste uur had ervaren, alleen door zijn hersenen te analyseren.

Als deze resultaten kunnen worden doorgetrokken naar mensen kan een slachtoffer van moord in de toekomst de hoofdgetuige worden die zijn moordenaar erbij lapt.

Moordenaars hebben een bepaald gen

Genwetenschappers leveren nog een andere belangrijke bijdrage aan de opheldering van moordzaken. In Wetenschap in Beeld nummer 12 lees je alles over een bepaald gen waarmee iemand extra risico loopt om zich als moordenaar te ontpoppen.

Als je nu een abonnement neemt, krijg je 12 nummers van Wetenschap in Beeld en een Bluetooth Life Tracker voor slechts € 59,95. KLIK HIER

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: