Shutterstock
Slaapwandelen

Waardoor ga je slaapwandelen?

Slaapwandelaars verplaatsen meubelen, kleden zich aan en maken wat te eten – in hun slaap. Hoe komt dat?

Slaapwandelen

Rond 5 procent van de bevolking heeft als kind wel eens geslaapwandeld, maar bij de meeste mensen stopt dat later vanzelf.

Een slaapwandelaar gaat midden in de diepe, droomloze slaap rechtop zitten. Terwijl hij nog slaapt en niet bij bewustzijn is, kan hij minuten rondlopen en praten.

Er zijn zelfs slaapwandelaars die ingewikkelde dingen gaan doen. De woonkamer veranderen bijvoorbeeld, of zich aankleden en eten klaarmaken, en in 2005 kroop een Brits meisje zelfs op een kraanwagen.

Vaak gaan slaapwandelaars uit zichzelf weer naar bed om verder te slapen. De volgende ochtend kunnen ze zich meestal niets herinneren van hun nachtelijke activiteiten.

Slaaptekort, vertraagde ontwikkeling en angst

Volwassenen slaapwandelen meestal in tijden van een fors slaaptekort. Een goede manier om het te voorkomen is dus op tijd naar bed gaan.

Sommige wetenschappers brengen slaapwandelen bij kinderen in verband met een vertraagde ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, terwijl het bij volwassenen kan komen door psychische stoornissen als schizofrenie en angst.

Bovendien zijn er onderzoeken die erop duiden dat migrainepatiënten vaker slaapwandelen dan anderen. Er is echter sprake van losse onderzoeken, die geen totaalbeeld opleveren, dus in feite hebben de wetenschappers geen idee wat nu echt de oorzaken van slaapwandelen zijn.