Slaapgebrek laat je hersenen interen
Als je niet slaapt, gaan cellen de verbindingen in je hersenen verteren. Uit nieuw onderzoek blijkt hoe fout het kan gaan als je niet genoeg nachtrust krijgt.

Als we niet genoeg slaap krijgen, gaan immuuncellen in onze hersenen overuren maken, blijkt uit nieuw onderzoek.
Als jij je ’s nachts in dromenland bevindt, vindt er onder je schedeldak een grote schoonmaak plaats.
Speciale immuuncellen maken je hersenen blinkend schoon door afvalstoffen en onnodige verbindingen op te ruimen. Maar als je geen slaap krijgt, loopt deze schoonmaakactie helemaal uit de hand. Dat hebben Italiaanse onderzoekers onlangs ontdekt.
Muizen moesten vijf dagen wakker blijven
Met name twee celtypen zijn belangrijk voor de nachtelijke reiniging van de hersenen. Astrocyten ruimen oude verbindingen in de hersenen op, terwijl microgliacellen afvalstoffen van oude en dode cellen verwijderen.
De onderzoekers bestudeerden onder andere de hersenen van drie groepen muizen. De eerste groep mocht zo lang slapen als hij wilde. De tweede groep werd acht uur wakker gehouden om na te bootsen wat er gebeurt als we een tijdlang slaap ontberen. Een derde groep werd blootgesteld aan chronisch slaapgebrek en moest wel vijf dagen wakker blijven.
Slaapgebrek kan leiden tot dementie
Beide schoonmaakcellen reageerden op het slaapgebrek. Bij de uitgeruste muizen waren astrocyten, die oude verbindingen opruimen, actief in 6 procent van de synapsen van de hersenen, de punten waar de hersencellen elkaar ontmoeten.
De muizen die acht uur wakker waren geweest hadden actieve astrocyten in 8 procent van de synapsen, terwijl het chronische slaapgebrek tot gevolg had dat de cellen in wel 13,5 procent van de synapsen aan het werk waren.
Het meest zorgwekkende was echter dat de muizen met het langdurige slaapgebrek meer actieve microgliacellen hadden, en dat wordt in verband gebracht met diverse hersenziekten, waaronder alzheimer.