Shutterstock

Pas ontdekte hersencellen regelen het verkeer in je brein

Wetenschappers hebben een geheel nieuwe hersencel in het menselijk brein ontdekt die ons iets kan leren over ziekten als schizofrenie, psychose en depressie.

Onze hersencellen onderscheiden zich niet alleen door hun aantal van die van andere dieren we beschikken mogelijk ook over een speciaal type hersencellen dat andere soorten niet hebben.

Een team van onderzoekers uit Hongarije bestudeerde het verschil in hersenweefsel uit de buitenste laag van de hersenschors tussen muizen en mensen, en ontdekte
een nog onbekend type hersencel.

In de hersenschors zetelen hogere functies, bijvoorbeeld leren, abstract denken en andere denkprocessen.

De onderzoekers doopten de nieuwe cellen ‘rozenbottelneuronen’ vanwege hun vorm, met veel dicht vertakte uitlopers.

,

© Tamas Lab/University of Szeged

Het rozenbottelneuron is een zogeheten remmend neuron, dat de stroom van signalen tussen andere hersencellen als een soort stoplicht reguleert.

Cel is mogelijk van belang voor pychische ziekten

Rozenbottelneuronen vormen 10-15 procent van de remmende neuronen in de buitenste laag van de hersenschors, maar ze lijken door hun contactpunten met andere cellen een belangrijke rol te spelen bij het remmen van signalen.

De onderzoekers willen die rol nu beter in kaart brengen en uitzoeken welke invloed defecte rozenbottelneuronen hebben op psychische ziekten als psychose, depressie en schizofrenie.