Shutterstock

Parkinson is twee verschillende ziekten

De invaliderende ziekte kan uit de hersenen of de darmen komen.

Wetenschappers van de universiteit van Aarhus in Denemarken hebben bewezen dat er twee varianten van parkinson zijn. De een begint in de hersenen, de ander in de darmen.

Parkinson ontstaat als het eiwit alfa-synucleïne zich verkeerd opvouwt. Als dat één keer gebeurt, vouwen andere eiwitten zich ook verkeerd op, en dit kan zich in het lichaam en de hersenen verspreiden.

Als deze eiwitten zich ophopen in de substantia nigra in het brein, daalt de dopamineproductie, wat leidt tot de trillingen die kenmerkend zijn voor parkinson.

Parkinson tast het hersencentrum substantia nigra (1) aan. De cellen daar (2) lopen vol met een verkeerd gevouwen eiwit (3), waardoor het niet genoeg dopamine kan aanmaken voor de hersenen.

© Shutterstock

De wetenschappers onderzochten 59 patiënten die parkinson hadden of aan een slaapstoornis leden die er vaak een voorloper van is. Die stoornis is het gevolg van aantasting van de hersenstam door verkeerd gevouwen eiwitten.

Met behulp van scans zagen de onderzoekers waar het eiwit schade had aangericht.

Parkinson is te voorkomen

Bij sommige parkinsonpatiënten bleven de verschijnselen beperkt tot de hersenen, wat betekent dat de ziekte hier ontstaan moet zijn.

Bij de patiënten zonder parkinson maar met slaapstoornis was er letsel aan de zenuwcellen van de darmen en in de hersenstam. Volgens de onderzoekers was het verkeerd gevouwen eiwit in de darmen ontstaan en nog niet overgeslagen naar de hersenen.

Mogelijk kan het eiwit bij deze patiënten gestopt worden voordat het parkinson kan veroorzaken.