Shutterstock
Overgang

Overgang zaait chaos in vrouwenbrein

De drastische hormonale veranderingen die vrouwen doormaken tijdens de overgang, veroorzaken bijna net zo’n puinhoop in de hersenen als bij een puber.

Stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloosheid. Je moet als vrouw je mannetje staan om heelhuids door de overgang te komen.

Maar de hormonale veranderingen die bij vrouwen tussen de 45 en 55 optreden, hebben ook invloed op het geheugen.

Uit hersenscans blijktdat bij vrouwen die in de overgang zijn de activiteit in de hippocampus, het hersencentrum waar geheugen en leervermogen zetelen, verandert.

Oestrogeenspiegel daalt

De oorzaak van die veranderingen in het brein is de daling van de hoeveelheid van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Oestrogeen bevordert de aanmaak van synapsen in de hersenen en de steuncellen in de hippocampus, die de communicatie en opslag van informatie in de hersenen bevorderen.

Als er in de eierstokken geen eitjes meer rijpen, wordt er minder oestrogeen afgescheiden, wat een negatieve invloed heeft op de geheugenkringloop.

Voor vrouwen in de overgang betekent dat dat ze moeite hebben met het leren van nieuwe dingen en dat er plotseling gaten in hun geheugen kunnen ontstaan.

Ook mannen zijn vergeetachtig

Vergeetachtigheid is niet voorbehouden aan vrouwen. Het is een natuurlijk gevolg van het feit dat het brein verandert met de leeftijd.

Maar terwijl bij mannen het geheugen geleidelijk achteruitgaat, begint de verslechtering bij vrouwen plotseling zodra ze in de overgang komen.

Niet iedereen heeft er last van

Niet alle vrouwen worden vergeetachtig. Ongeveer een derde van de vrouwen in de overgang heeft geen geheugenproblemen.

Wetenschappers zijn er nog niet achter hoe dat komt, maar wellicht zijn de hersenen in staat om op andere manieren aan oestrogeen te komen, bijvoorbeeld uit lichaamsvet of door testosteron om te zetten.