Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nieuw onderzoek: Je partner verbetert je slaap

Ben je het zat dat je partner het dekbed steelt of winden laat in bed? Misschien kun je je geliefde beter dankbaar zijn!

Shutterstock

Misschien steelt je geliefde het dekbed of heb je last van het gesnurk, maar de positieve effecten van samen in één bed slapen wegen misschien op tegen de nadelen.

Een internationaal onderzoeksteam heeft ontdekt dat stellen grotendeels dezelfde stadia van de slaap doorlopen en dat de belangrijke remslaap, ook wel droomslaap, langer duurt.

Een goede remslaap is volgens de wetenschap goed voor het leervermogen, het geheugen, het gevoelsleven en sociale eigenschappen, en een vaste bedpartner helpt zo tegen geestelijke aandoeningen.

Remslaap geeft je brein alle vrijheid

PET-scans wijzen uit dat de hersenen in de remslaap veel meer energie gebruiken dan in de diepe slaap, en net zo veel als wanneer we wakker zijn. In onze dromen combineren we herinneringen en informatie op nieuwe manieren, buiten de logica om.

Bedpartners synchroniseren slaappatroon

12 stellen brachten de nacht door in een slaaplaboratorium, en elke nacht werd er een EEG gemaakt van de elektrische activiteit in de hersenen.

Ook keken de onderzoekers naar hun oogbewegingen, spieractiviteit, ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed en hartritme.

In totaal sliep elk stel vier keer in het lab, de helft daarvan gescheiden.

Uit het slaaponderzoek bleek onder meer dat de remslaap bij beide partners 10 procent langer duurde als ze samen sliepen. De stadia duurden bovendien langer en waren meer aaneengesloten.

Slapende hersenen draaien overuren

Terwijl je lichaam ontspant en herstelt, is het voor je hersenen nachtwerk. Hersengolven geregistreerd met een EEG wijzen uit dat je hersenen tijdens de nachtrust in elke fase allerlei taken verrichten.

Hoe de hersenactiviteit precies gesynchroniseerd wordt is niet duidelijk, maar een groot aantal gebieden is ’s nachts actief.

Zo houdt het brein een oogje op gevaar. Mogelijk registreert een vergelijkbare functie onderbewust de aanwezigheid van de partner en komt de synchronisatie zo tot stand.

Droomslaap verlicht duistere gedachten

Tijdens de droomslaap zijn hersencentra in o.a. de frontale kwab, waar gevoelens zetelen, actiever. Het blijkt dat de remslaap negatieve gevoelens en zelfs symptomen van depressie verlicht.

Een relatie en de remslaap beïnvloeden volgens onderzoeken de geestelijke gezondheid en de cognitie positief. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat beide partners in een gezonde relatie vaak in mentaal opzicht gezonder zijn.

Andere proeven hebben laten zien dat mensen en dieren beter leren als ze voldoende remslaap krijgen.

Uit het onderzoek bleek ook dat stellen die zeiden een nauwe band met elkaar te hebben, het meest gesynchroniseerde slaappatroon hadden.

Lees ook:

Hersenen

Vis zorgt ervoor dat je hersenen niet krimpen

2 minuten
Intelligentie

Je IQ volgt je je hele leven lang

29 minuten
Intelligentie

3 nadelen van intelligent zijn

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg