Misschien steelt je geliefde het dekbed of heb je last van het gesnurk, maar de positieve effecten van samen in één bed slapen wegen misschien op tegen de nadelen.
Een internationaal onderzoeksteam heeft ontdekt dat stellen grotendeels dezelfde stadia van de slaap doorlopen en dat de belangrijke remslaap, ook wel droomslaap, langer duurt.
Een goede remslaap is volgens de wetenschap goed voor het leervermogen, het geheugen, het gevoelsleven en sociale eigenschappen, en een vaste bedpartner helpt zo tegen geestelijke aandoeningen.
Bedpartners synchroniseren slaappatroon
12 stellen brachten de nacht door in een slaaplaboratorium, en elke nacht werd er een EEG gemaakt van de elektrische activiteit in de hersenen.
Ook keken de onderzoekers naar hun oogbewegingen, spieractiviteit, ademhaling, zuurstofgehalte in het bloed en hartritme.
In totaal sliep elk stel vier keer in het lab, de helft daarvan gescheiden.
Uit het slaaponderzoek bleek onder meer dat de remslaap bij beide partners 10 procent langer duurde als ze samen sliepen. De stadia duurden bovendien langer en waren meer aaneengesloten.
Hoe de hersenactiviteit precies gesynchroniseerd wordt is niet duidelijk, maar een groot aantal gebieden is ’s nachts actief.
Zo houdt het brein een oogje op gevaar. Mogelijk registreert een vergelijkbare functie onderbewust de aanwezigheid van de partner en komt de synchronisatie zo tot stand.
Droomslaap verlicht duistere gedachten
Tijdens de droomslaap zijn hersencentra in o.a. de frontale kwab, waar gevoelens zetelen, actiever. Het blijkt dat de remslaap negatieve gevoelens en zelfs symptomen van depressie verlicht.
Een relatie en de remslaap beïnvloeden volgens onderzoeken de geestelijke gezondheid en de cognitie positief. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat beide partners in een gezonde relatie vaak in mentaal opzicht gezonder zijn.
Andere proeven hebben laten zien dat mensen en dieren beter leren als ze voldoende remslaap krijgen.
Uit het onderzoek bleek ook dat stellen die zeiden een nauwe band met elkaar te hebben, het meest gesynchroniseerde slaappatroon hadden.