Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uit onderzoek blijkt dat leugentjes je morele zelfbeeld aantasten.

© Syda Productions // Shutterstock
Mens - Hersenen

Liegen is verslavend

Kleine leugentjes kunnen uitgroeien tot een echte verslaving. Uit nieuw onderzoek blijkt dat je je hersenen kunt aanleren te liegen zonder last te hebben van een slecht geweten.

De ene leugen leidt tot de andere, zo wordt gezegd. En nu blijkt er een biologische verklaring te zijn voor het verschijnsel dat mensen die leugentjes om bestwil vertellen, makkelijker gaan liegen over grotere en ernstigere zaken.

Nieuwe onderzoeksresultaten van het University College London wijzen uit dat herhaaldelijk liegen de hersenen immuun maakt voor het slechte geweten dat in normale gevallen liegen voorkomt.

Liegen tast je gevoelens aan

Tijdens het experiment, waaraan 80 vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar deelnamen, moesten de proefpersonen liegen terwijl hun hersenen onder een MRI-scanner lagen. Uit de scans bleek dat er bij de eerste leugen een grote activiteit te zien was in de amygdala, het hersencentrum dat slechte of vervelende gevoelservaringen verwerkt.

Maar naarmate er meer leugens verteld werden, nam de activiteit in de amygdala steeds verder af. Daaruit blijkt dat de gevolgen van je gedrag steeds minder belangrijk worden bij elke leugen die je vertelt.

Leugentjes om bestwil escaleren

Doordat het geweten het laat afweten, wordt het steeds makkelijker om te liegen, en dat kan snel uit de hand lopen. Daarom zegt Neil Garrett, die onderzoek doet naar cognitieve neurowetenschap aan de Princeton University, tegen statnews.com dat het gevaarlijk kan zijn om je regelmatig te bezondigen aan een onschuldig leugentje.

Volgens hem blijkt uit de proef dat een klein leugentje om bestwil steeds ernstiger kan worden. Een kleine onjuistheid bij het invullen van je belastingformulieren kan bijvoorbeeld uitmonden in echte fraude, en een leugentje om bestwil binnen een relatie kan uitgroeien tot duistere geheimen.

Lees ook:

Hersenen

Elektromagnetisme verzacht depressie

10 minuten
Mand vælger at være alene, fordi han formentlig er intelligent.
Intelligentie

Daarom zijn einzelgängers intelligenter

2 minuten
Intelligentie

Luiheid kan teken van intelligentie zijn

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg