Liegen is verslavend

Kleine leugentjes kunnen uitgroeien tot een echte verslaving. Uit nieuw onderzoek blijkt dat je je hersenen kunt aanleren te liegen zonder last te hebben van een slecht geweten.

Uit onderzoek blijkt dat leugentjes je morele zelfbeeld aantasten.

© Syda Productions // Shutterstock

De ene leugen leidt tot de andere, zo wordt gezegd. En nu blijkt er een biologische verklaring te zijn voor het verschijnsel dat mensen die leugentjes om bestwil vertellen, makkelijker gaan liegen over grotere en ernstigere zaken.

Nieuwe onderzoeksresultaten van het University College London wijzen uit dat herhaaldelijk liegen de hersenen immuun maakt voor het slechte geweten dat in normale gevallen liegen voorkomt.

Liegen tast je gevoelens aan

Tijdens het experiment, waaraan 80 vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar deelnamen, moesten de proefpersonen liegen terwijl hun hersenen onder een MRI-scanner lagen. Uit de scans bleek dat er bij de eerste leugen een grote activiteit te zien was in de amygdala, het hersencentrum dat slechte of vervelende gevoelservaringen verwerkt.

Maar naarmate er meer leugens verteld werden, nam de activiteit in de amygdala steeds verder af. Daaruit blijkt dat de gevolgen van je gedrag steeds minder belangrijk worden bij elke leugen die je vertelt.

Leugentjes om bestwil escaleren

Doordat het geweten het laat afweten, wordt het steeds makkelijker om te liegen, en dat kan snel uit de hand lopen. Daarom zegt Neil Garrett, die onderzoek doet naar cognitieve neurowetenschap aan de Princeton University, tegen statnews.com dat het gevaarlijk kan zijn om je regelmatig te bezondigen aan een onschuldig leugentje.

Volgens hem blijkt uit de proef dat een klein leugentje om bestwil steeds ernstiger kan worden. Een kleine onjuistheid bij het invullen van je belastingformulieren kan bijvoorbeeld uitmonden in echte fraude, en een leugentje om bestwil binnen een relatie kan uitgroeien tot duistere geheimen.