Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lange arm van hersencellen bepaalt je IQ

Uit onderzoek blijkt dat de grootte van de dendrieten – de kleine uitlopers van de zenuwcellen in de hersenen – mede bepaalt hoe slim je bent.

Shutterstock/Madrock24

De lengte en dikte van de uitlopers van hersencellen, dendrieten, zijn bepalend voor onze intelligentie. Dat is gebleken uit nieuw onderzoek van de VU en Amsterdam UMC.

Dendrieten zijn de uitlopers die een zenuwcel in contact brengen met andere zenuwcellen. Het team onderzocht de dendrieten van de zenuwcellen van 46 patiënten, die een hersenoperatie ondergingen in het kader van de behandeling van epilepsie of hersenkanker.

Bij deze operatie werd ziek hersenweefsel verwijderd, plus een stukje gezond weefsel, dat het onderzoeksteam vervolgens mocht bestuderen.

De grootte van de dendrieten van de zenuwcellen is van belang voor je intelligentie. Hier zie je de zenuwcel met een blauw midden, en de dendrieten zijn de groene uitlopers.

© CHRIS HENSTRIDGE/SPL

Dendrieten zijn van groot belang

De patiënten deden van tevoren een IQ-test, zodat hun score kon worden gekoppeld aan metingen van hun hersencellen. Het bleek dat de patiënten met het hoogste IQ de grootste dendrieten hadden.

De onderzoekers benadrukken dat een klein verschil in de grootte van de dendrieten al een groot effect kan hebben op de mentale capaciteit van de hersenen, doordat het brein miljarden zenuwcellen en nog meer dendrieten telt.

Daarnaast blijkt uit andere onderzoeken dat de signalen van de hersenen niet alleen worden gemaakt in de hersencellen, maar ook in de dendrieten.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg