Shutterstock/Madrock24

Lange arm van hersencellen bepaalt je IQ

Uit onderzoek blijkt dat de grootte van de dendrieten – de kleine uitlopers van de zenuwcellen in de hersenen – mede bepaalt hoe slim je bent.

De lengte en dikte van de uitlopers van hersencellen, dendrieten, zijn bepalend voor onze intelligentie. Dat is gebleken uit nieuw onderzoek van de VU en Amsterdam UMC.

Dendrieten zijn de uitlopers die een zenuwcel in contact brengen met andere zenuwcellen. Het team onderzocht de dendrieten van de zenuwcellen van 46 patiënten, die een hersenoperatie ondergingen in het kader van de behandeling van epilepsie of hersenkanker.

Bij deze operatie werd ziek hersenweefsel verwijderd, plus een stukje gezond weefsel, dat het onderzoeksteam vervolgens mocht bestuderen.

Dendritterne i nervecellerne har betydning for din IQ

De grootte van de dendrieten van de zenuwcellen is van belang voor je intelligentie. Hier zie je de zenuwcel met een blauw midden, en de dendrieten zijn de groene uitlopers.

© CHRIS HENSTRIDGE/SPL

Dendrieten zijn van groot belang

De patiënten deden van tevoren een IQ-test, zodat hun score kon worden gekoppeld aan metingen van hun hersencellen. Het bleek dat de patiënten met het hoogste IQ de grootste dendrieten hadden.

De onderzoekers benadrukken dat een klein verschil in de grootte van de dendrieten al een groot effect kan hebben op de mentale capaciteit van de hersenen, doordat het brein miljarden zenuwcellen en nog meer dendrieten telt.

Daarnaast blijkt uit andere onderzoeken dat de signalen van de hersenen niet alleen worden gemaakt in de hersencellen, maar ook in de dendrieten.