Kunstmatige intelligentie leest je gedachten

Met hersenscans als enige achtergrondkennis heeft een kunstmatige intelligentie geleerd om gedachten te lezen. De techniek kan voor het eerst hele zinnen uit je gedachten lospeuteren.

gedachtelezen

Een nieuwe kunstmatige intelligentie kan complexe gedachten aflezen door uitsluitend de hersenactiviteit te analyseren.

© Thomas Arnoldi/Shutterstock

‘Het jonge meisje voetbalde.’ ‘De advocaat dronk koffie.’ ‘De getuige riep tijdens de rechtszaak.’ Deze drie zinnen zijn voorbeelden van complexe gedachten die een kunstmatige intelligentie tijdens een nieuw experiment heeft afgelezen bij proefpersonen.

Bij eerdere proeven hebben gedachteleesmethoden losse woorden uit de hersenen weten te peuteren, maar bij de nieuwe doorbraak zijn er voor het eerst hele zinnen uit het menselijk brein opgediept.

Oefening baart kunst

De kunstmatige intelligentie is getraind in gedachtelezen door een onderzoeksteam van Carnegie Mellon University in de VS.

Met een fMRI-machine scanden de onderzoekers de hersenen van zeven proefpersonen, terwijl ze 240 korte zinnen oplazen. De scanner mat de bloeddoorstroming in de hersenen en ontdekte zo welke gebieden het actiefst waren.

De scans en de bijbehorende zinnen werden ingevoerd in de kunstmatige intelligentie – op één set na. Nadat de computer had geoefend in het koppelen van de hersenactiviteit en de zinsconstructie van de 239 sets, moest hij de zin raden die bij de laatste scan hoorde, en omgekeerd: de hersenactiviteit bij de laatste zin voorspellen.

De onderzoekers voerden de test 240 keer uit, en telkens werd er een andere set weggelaten. De kunstmatige intelligentie kon steeds de zin aflezen op basis van de hersenactiviteit, en met 87 procent nauwkeurigheid het activiteitspatroon voorspellen op basis van de zin.

Nu willen de onderzoekers de intelligentie verder ontwikkelen, tot zij uiteindelijk alle soorten complexe gedachten in de hersenen kan lezen.

© Marcel Just/Carnegie Mellon University.

Voorspelde hersenactiviteit (boven), daadwerkelijke hersenactiviteit (onder).