Je kunt 90% van je hersenen missen

180 onmisbare hersengebieden zorgen ervoor dat we kunnen zien, praten, lopen en ademen. Maar een man in Frankrijk blijkt prima te kunnen leven met maar 10 procent van zijn hersenen. En hij is niet de enige.

Hjerne

Ook Carlos Rodriguez uit de Amerikaanse stad Miami heeft nog maar een fractie van zijn hersenen over. Hij kwam tijdens een auto-ongeluk op zijn hoofd terecht, waarna de artsen een groot gedeelte van zijn hersenen moesten verwijderen. Maar Rodriguez leeft nog steeds.

© Miami Police

Toen de artsen in het Franse Hôpital de la Timone in 2007 een man op het spreekuur kregen die pijn in zijn been had, dachten ze dat ze hem al gauw weer naar huis konden sturen.

Ze konden de oorzaak van de pijn echter niet vinden en maakten een MRI-scan van zijn hersenen. En wat ze toen zagen, deed hen versteld staan.

Man zonder hersenen had vaste baan

Waar de meeste mensen miljoenen dicht opeengepakte hersencellen hebben, had deze Fransman een groot, zwart gat. Hij zou volgens de wetenschap helemaal niet in leven moeten zijn. Maar toch had hij een gewoon bestaan met vrouw, kinderen en een vaste baan.

Een man in Frankrijk leeft een gewoon bestaan, al bestaat het grootste gedeelte van zijn hersenen uit vocht.

© L. Feuillet et al/Université de la Méditerranée

De Fransman had hydrocefalus ofwel een waterhoofd. Dit is een toestand waarbij het hoofd gevuld is met vocht, waardoor de hersencellen in de verdrukking raken en afsterven doordat de bloedtoevoer ernaartoe is afgesloten.

De man had een IQ van 75, wat ruim onder het gemiddelde is, maar het feit dat hij überhaupt in leven was veroorzaakte opschudding bij hersenonderzoekers over de hele wereld.

Hersenen kunnen zichzelf repareren

Een aantal van de hersengebieden die bij hem ontbraken, werden voorheen als vitaal beschouwd. Bijvoorbeeld de gebieden thalamus en claustrum, die ervoor zorgen dat we bij bewustzijn zijn.

De afgelopen jaren hebben hersenonderzoekers ontdekt waarom patiënten zoals deze Fransman kunnen blijven leven. De hersenen hebben ongelooflijke eigenschappen. Ze kunnen ernstig hersenletsel overleven en nieuwe cellen aanmaken die de taken van afgestorven hersencellen overnemen.

Voorheen dacht men dat hersenletsel onherstelbaar was, maar nu is bekend dat we onder meer in ons geheugencentrum stamcellen hebben die zich gedurende ons hele leven blijven delen.