Je gedachten worden gelezen
Onderzoekers weten wat proefpersonen zien door hun hersengolven te meten.
Door data over hersenactiviteit in te lezen in een computer heeft een team Canadese wetenschappers weten te achterhalen wanneer iemand naar een gezicht kijkt en wanneer niet.
De elektrische activiteit in het brein verandert razendsnel wanneer we een menselijk gezicht zien, zo tonen de proeven van de University of Toronto Scarborough in Canada aan.
Computer herkent hersenpatronen
Bij twee experimenten keken proefpersonen naar een scherm met ruis terwijl hun hersengolven werden gemeten met elektro-encefalografie (EEG).
Zodra er een gezicht op het scherm verscheen, veranderden de golven en ontstond er een nieuw patroon. En verdween het gezicht, dan zag de hersenactiviteit er meteen weer net zo uit als tijdens het ruispatroon.
Het team herhaalde de proef en sloeg de EEG-patronen op in een computer samen met de gezichten die de proefpersonen te zien hadden gekregen.
Op basis van de gegevens leerde de computer het patroon herkennen dat in de hersenen van de deelnemers ontstond wanneer ze een gezicht zagen.
Gedachten worden herleid
Met behulp van de ingezamelde data konden de onderzoekers het proces omdraaien en aflezen wanneer iemand naar een gezicht keek. Het is voor het eerst dat dit gelukt is met de EEG-techniek.
Op langere termijn hopen de wetenschappers de techniek te verfijnen en aan de hersengolven te kunnen zien waar iemand aan denkt of wat hij zich herinnert. Zo kunnen mensen die zich niet kunnen uitdrukken mogelijk toch communiceren.
###
Gezichten bliksemsnel afgelezen
De hersenen van de proefpersonen deden er maar 0,17 seconden over om te ontdekken dat het geknipper in een gezicht overgi