Shutterstock

Word je intelligenter met de jaren?

Toen ik een paar jaar geleden een IQ-test deed, scoorde ik 139. Nu ben ik 18 jaar. Kan ik ervan uitgaan dat ik nog steeds een IQ van 139 heb, of is het nu hoger?

Intelligentie wordt ingedeeld in twee soorten: vloeibaar en kristallijn. Vloeibare intelligentie, die wordt gebruikt in klassieke IQ-tests, omvat het vermogen om te leren, problemen op te lossen en logisch te denken. Kristallijne intelligentie betreft het vergaren van kennis en het verkrijgen van inzicht door ervaring.

Terwijl vloeibare intelligentie piekt rond je 30e-40e jaar, neemt kristallijne intelligentie toe tot in je zestiger jaren.

Veranderingen in IQ zijn zeer individueel – vooral op jonge leeftijd.

Hersenen veranderen al vroeg

In een Brits onderzoek werd het IQ van 33 tieners zowel verbaal als non-verbaal getest aan de hand van opdrachten.

Toen ze de test vier jaar opnieuw deden, was het verbale IQ bij 39 procent van de tieners veranderd en het non-verbale IQ bij 21 procent. Soms was het verschil meer dan 20 IQ-punten, en in een paar gevallen scoorden de proefpersonen lager dan de eerste keer.

Hersenscans toonden aan dat de variaties verband hielden met structurele veranderingen in de hersenen. Zo werd een toename van het verbale IQ in verband gebracht met veranderingen in de linker motorische cortex, die actief wordt als je praat.

De belangrijkste conclusie was dat het IQ bij tieners varieert omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.