Het geslachtshormoon oestrogeen zou ervoor zorgen dat vrouwen veel ballen in de lucht kunnen houden.
© Shutterstock

Vrouwen kunnen beter multitasken dankzij hormonen

Vrouwen zijn er beter in om een hersengebied voor meerdere dingen tegelijk te gebruiken, blijkt uit onderzoek. Maar na de overgang verdwijnt deze vaardigheid.

18 februari 2017

Dus. Vrouwen kunnen echt beter dan mannen meerdere dingen tegelijk doen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uit Zwitserland, en de onderzoekers denken ook te weten hoe dat komt. 

Volgens hen ligt de verklaring in het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, dat het voor vrouwen waarschijnlijk makkelijker maakt om een hersengebied voor meerdere dingen tegelijk te gebruiken.

Oestrogeen is de sleutel

Het vermogen om veel ballen in de lucht te houden is namelijk voorbehouden aan vrouwen die nog niet in de overgang zijn en daardoor nog veel oestrogeen in hun lichaam hebben.

Dat verklaart Tim Killeen, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam.

In The Telegraph zegt hij dat vrouwen er minder moeite mee lijken te hebben om meerdere dingen tegelijk te doen, maar dat die vaardigheid na hun zestigste verdwijnt.

Lopen en praten tegelijk

De conclusie van het onderzoek is onder andere gebaseerd op een test, waarbij mannen en vrouwen van allerlei leeftijden verbale opgaven moesten maken terwijl ze op een loopband liepen. 

Op die manier werd de linkerhersenhelft van de deelnemers onder druk gezet omdat die meerdere taken tegelijk moest uitvoeren.

Vrouwen onder de 60 jaar waren er aanzienlijk beter in om tijdens het praten gelijkmatig te blijven lopen en leken dit veel minder als storend te ervaren.

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: