Shutterstock
Versterk je intelligentie

Versterk alle drie de kanten van je intelligentie

Wetenschappers verdelen intelligentie in drie componenten: kristallijne en vloeiende intelligentie en werkgeheugen. Als je je algemene intelligentie wilt versterken, train dan alle drie de componenten hier.

Intelligentie is een samenspel van je ervaring en je vermogen tot creatieve probleemoplossing. Daarbij komt het werkgeheugen, dat de motor is van je denken en ervoor zorgt dat de andere twee kanten van je intelligentie efficiënter werken.

Versterk je intelligentie met deze oefeningen, die elk gericht zijn op een van de drie aspecten van intelligentie.

De oplossingen staan onderaan het artikel

Kristallijne intelligentie

Kristallijne intelligentie
© Shutterstock

Zet al je kennis aan het werk

Als je je bestaande kennis en eerdere ervaringen inzet om een probleem op te lossen, gebruik je je kristallijne intelligentie.

Tot we circa 60 zijn, wordt de kristallijne intelligentie steeds hoger naarmate we meer kennis en nieuwe ervaringen opdoen. We kunnen uit die poel putten, zodat we niet bij elk probleem het wiel hoeven uit te vinden.

Naarmate we ouder worden, verzwakt ons geheugen en neemt onze kristallijne intelligentie geleidelijk af.

  • OEFENING: Zeg de kleur, niet het woord.
  • Je hersenen ontvangen voortdurend een schat aan informatie, en intelligent denken vereist dat je het onbelangrijke eruit filtert. Je kunt oefenen in het vasthouden van je mentale focus door de kleur van deze woorden te zeggen. Dat is moeilijk, omdat de naam van de kleur niet overeenkomt met de kleur van de letters.
Kleurenwoorden
  • OEFENING: Zoek het verkeerde woord.
  • Om overzicht te houden is het belangrijk om begrippen snel te kunnen categoriseren, zodat je meteen weet dat een Duitse herder en een Pekinees allebei honden zijn. Je kunt dit trainen met oefeningen als deze: kies in elke rij het woord dat er niet bij hoort.
woorden

Vloeiende intelligentie

Vloeiende intelligentie
© Shutterstock

Creatief denken en nieuwe oplossingen vinden

Je vermogen om logisch na te denken en oplossingen te vinden voor nieuwe problemen zonder uit je ervaring te putten, wordt vloeiende intelligentie genoemd. Daarmee kunnen we verbanden leggen en fris nadenken, zodat er originele ideeën ontstaan.

Vloeiende intelligentie piekt al rond je 20e en neemt daarna geleidelijk af. Wetenschappers denken dat deze samenhangt met de hersenstructuur en daarom niet kan veranderen, maar je kunt je creatieve kant wel trainen.

  • OEFENING: Zoek de logica achter de symbolen.
  • Dankzij je vermogen om intuïtief patronen en verbanden te vinden kun je op oplossingen komen die bijna niet te bedenken zijn. Oefen met het oplossen van logische beeldpuzzels zoals deze. Welk symbool komt op de plaats van het vraagteken?
Symbolen
  • **OEFENING: Waarom kreeg de taxichauffeur een boete?
  • Door te oefenen met het oplossen van puzzels word je beter in logisch nadenken en vind je sneller een oplossing voor problemen. Bij deze puzzel kun je bezig zijn met alle informatie, maar je lost hem sneller op als je nadenkt over wat je niet wordt verteld.

*Een taxichauffeur kwam op klaarlichte dag in de verkeerde richting door een eenrichtingsweg. Daar stonden twee politieagenten, maar die reageerden niet. Waarom niet?

Inrijden verboden politie
© Shutterstock

Werkgeheugen

Werkgeheugen
© Shutterstock

Alle ballen in de lucht

Met je werkgeheugen kun je bijvoorbeeld een tussenresultaat onthouden als je aan het hoofdrekenen bent, of een telefoonnummer terwijl je het intoetst op je telefoon.

Met een goed werkgeheugen kun je je kristallijne en vloeiende intelligentie beter gebruiken, zodat je intelligenter wordt.

Met circa 20 minuten geheugentraining per dag gedurende 20 dagen kan je IQ drie tot vier punten hoger worden.

  • OEFENING: Onthoud welke kaarten je hebt omgedraaid.
  • De zogenaamde dual n-back-test traint je werkgeheugen. Je kunt online oefeningen vinden of gewoon een spel kaarten pakken. Draai de bovenste kaart van de stapel om, kijk ernaar en leg hem met de achterkant naar boven neer. Ga zo verder. Telkens als je een kaart omdraait met dezelfde kleur als de vorige, zeg je dat hardop. Als je de oefening onder de knie hebt, maak je hem moeilijker door te letten op kaarten met dezelfde kleur als de kaart die je twee, drie, vier of vijf beurten eerder hebt omgedraaid.
Spel kaarten
© Shutterstock

Oplossingen

Kristallijne intelligentie
De verkeerde woorden: petekind, protesteren, analoog, topje, dam.

Vloeiende intelligentie
Figuur A. Alle drie de figuren moeten in alle rijen en kolommen voorkomen. De rotatie van de figuren speelt geen rol.

De taxichauffeur liep en overtrad dus geen verkeersregels.