Train je hersenen: Logische intelligentie

Je logische intelligentie is een eenvoudig algoritme. Onderzoekers hebben de geheime code achter de logica bijna gekraakt en kunnen je brein nu scherper maken dan ooit.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

N = 2^i - 1. Zo eenvoudig is je logische intelligentie te beschrijven.

De formule is gebaseerd op de zogeheten theory of connectivity ofwel de verbindingstheorie, ontwikkeld door hersenonderzoeker Joe Tsien van de Amerikaanse Augusta University.

Samen met zijn collega’s heeft Tsien nu concrete bewijzen gevonden voor de theorie.

Test jouw logische intelligentie hier:

Hersenen hebben interne hiërarchie

Volgens deze theorie zijn de circa 86 miljard zenuwcellen van de hersenen georganiseerd in groepen, neurale cliques.

Elke clique voert een bepaalde taak uit, bijvoorbeeld een visuele indruk herkennen of twee verschillende indrukken vergelijken, en kan communiceren met een aantal andere cliques.

Tsiens formule voorspelt dat de cliques een hiërarchie vormen.

Simpele formule beschrijft logica

Als je twee indrukken (de letter i bij het getal 2 in de formule) ontvangt, wordt elke indruk door een andere clique verwerkt, terwijl een derde clique de eerste twee met elkaar verbindt.

In totaal zijn er dus drie cliques betrokken (de N in de formule).

Hoe beter je grijze cellen verbonden zijn, des te scherper je hersenen. En je kunt die verbindingen snel verbeteren, bijvoorbeeld met de IQ-test van Wetenschap in Beeld verderop in het artikel.

Experimenten bevestigen algoritme

Met een nieuw experiment slaagde Tsien erin de hiërarchie van de cliques te documenteren bij muizen, die werden blootgesteld aan vier indrukken.

Vermoedelijk hebben mensen een vergelijkbaar, maar complexer hiërarchisch systeem. Dat heeft ons genoeg logische intelligentie gebracht om zowel stenen gereedschappen als de relativiteitstheorie te kunnen ontwikkelen.