Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Megafoon scheldwoorden
Mens - Intelligentie

Schelden is teken van intelligentie

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die veel vloeken en tieren een grotere woordenschat hebben en intelligenter zijn dan mensen die dat niet doen.

Ben jij als het op vloeken aankomt een ware kapitein Haddock en schud je de gepeperde krachttermen zo uit je mouw? Dan trek jij aan het langste eind.

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat een groot, kleurrijk arsenaal aan scheldwoorden een teken is van intelligentie, taalgevoel en een goed ontwikkelde woordenschat. Dat is vast precies het tegenovergestelde van wat je moeder tegen je zei.

Scheldwoorden duiden op intelligentie

De twee psychologen achter het onderzoek, Kristin L. Jay van het Marist College en Timothy B. Jay van het Massachusetts College of Liberal Arts, hebben 60 personen met uiteenlopende achtergronden onderzocht, en de conclusie is glashelder:

Mensen die veel krachttermen en scheldwoorden gebruiken, hebben over het algemeen een veel groter en beter ontwikkeld vocabulaire dan anderen, wat een teken is van een verhoogde intelligentie.

De uitzondering is echter het gebruik van seksueel laatdunkende taal over anderen – vooral vrouwen. Dat duidt volgens de onderzoekers niet op intellect, maar juist op het tegenovergestelde.

Bandeord i taleboble

Kleurrijke taal vereist taalgevoel

De grofgebekte proefpersonen hadden niet alleen een aantoonbaar grotere woordenschat. Ze konden hun taalgebruik ook veel beter afstemmen op hun gesprekspartners en gaven over het geheel genomen blijk van een groter gevoel voor talige interactie met hun omgeving.

Anders gezegd: hoe meer je scheldt, hoe slimmer je bent en hoe beter je met allerlei mensen kunt praten.

Dus de volgende keer dat iemand zegt dat je je mond moet gaan spoelen, kun je gerust je schouders ophalen in de wetenschap dat jij toch de slimste bent.

Lees ook:

Hersenen

Musk wil ziekten bestrijden met hersenchip: dit zijn de uitdagingen

5 minuten
Intelligentie

Luiheid kan teken van intelligentie zijn

4 minuten
Intelligentie

Je hersenen zijn rond je 35e het scherpst

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg