De ouders van de kinderen, die negen of tien jaar waren toen het onderzoek in 2015 begon, beantwoordden ook een reeks vragen.
Ze gaven onder andere aan hoeveel tijd hun kinderen achter de computer zaten en of die hun tijd besteedden aan games, films of sociale media.
Gamen leidt twee jaar later tot hogere IQ score
In de database vonden de onderzoekers IQ-tests van 5000 kinderen.
Ze vergeleken de resultaten met nieuwe tests twee jaar later, en keken vervolgens hoeveel de kinderen in de tussentijd hadden gegamed.
Bij de gamende kinderen was de IQ-score gemiddeld 2,5 punten meer gestegen dan bij hun leeftijdgenoten die niet zoveel gameden.
De IQ-score is gebaseerd op verschillende taken, zoals lezen, geheugen, creatief denken en visueel en ruimtelijk inzicht.
Hij is hersenonderzoeker aan het Zweedse Karolinska Institutet en was betrokken bij het nieuwe onderzoek.
Eerder onderzoek wees ook op een aantal voordelen van gamen, waaronder zelfbeheersing en structuur, concentratie en respect voor dieren.
Onderzoekers vertrouwen verband nog niet
De ABCD Study doet zowel MRI-scans als genetische tests bij de kinderen, en in het nieuwe onderzoek is rekening gehouden met deze verschillen, evenals met de financiële situatie van de ouders.
Toch willen de onderzoekers nog niet te veel geloof hechten aan hun conclusies. Ze wijzen erop dat 5000 kinderen een kleine groep is om zo’n fundamenteel en belangrijk verband te bestuderen.
Ze hebben ook niet gezocht naar verschillen tussen gamen op een telefoon, tablet, console of computer. Alle platforms zijn bij elkaar opgeteld, en dat geeft mogelijk een vertekend beeld.
Voordat het verband tussen schermtijd en een hoger IQ als zeker kan worden beschouwd, zijn daarom volgens de onderzoekers meer en grotere studies nodig.