Shutterstock
Jongen gamet op computer in lichte ruimte

Onderzoekers: Gamen kan IQ van kinderen verhogen

Een nieuw onderzoek van meer dan 5000 Amerikaanse kinderen duidt erop dat gamen de intelligentie verhoogt. Kinderen die meer speelden, deden het beter bij IQ-tests dan kinderen die weinig speelden.

Gamen heeft al decennialang een slechte reputatie. Volgens critici zetten schietspellen jongeren aan tot geweld, en ouders zijn bezorgd over het sociale leven van hun kinderen als die uren achter de computer zitten.

Maar een nieuwe studie suggereert dat gamen de intelligentie van jonge gamers juist stimuleert en ontwikkelt.

Bij kinderen die bovengemiddeld veel gameden, werd het IQ in twee jaar tijd sterker verhoogd dan bij hun leeftijdgenoten die veel minder speelden.

5000 kinderen getest op IQ, genen en gewoonten

De onderzoekers gebruikten de Amerikaanse database Adolescent Brain Cognitive Development Study (ABCD Study).

Dit is een lopend onderzoeksproject waarbij ruim 10.000 Amerikaanse kinderen voortdurend worden getest om te zien hoe ze zich psychologisch, intellectueel, genetisch en biologisch ontwikkelen.

Jongen schaakt op computer

Games – en niet alleen schaken – kunnen het ruimtelijk inzicht en het concentratievermogen van kinderen stimuleren.

© Shutterstock

De ouders van de kinderen, die negen of tien jaar waren toen het onderzoek in 2015 begon, beantwoordden ook een reeks vragen.

Ze gaven onder andere aan hoeveel tijd hun kinderen achter de computer zaten en of die hun tijd besteedden aan games, films of sociale media.

Gamen leidt twee jaar later tot hogere IQ score

In de database vonden de onderzoekers IQ-tests van 5000 kinderen.

Ze vergeleken de resultaten met nieuwe tests twee jaar later, en keken vervolgens hoeveel de kinderen in de tussentijd hadden gegamed.

Bij de gamende kinderen was de IQ-score gemiddeld 2,5 punten meer gestegen dan bij hun leeftijdgenoten die niet zoveel gameden.

De IQ-score is gebaseerd op verschillende taken, zoals lezen, geheugen, creatief denken en visueel en ruimtelijk inzicht.

‘Onze resultaten ondersteunen het idee dat schermtijd de cognitieve vaardigheden van kinderen niet belemmert en dat gamen de intelligentie juist kan helpen ontwikkelen,’ zegt Torkel Klingberg.

Hij is hersenonderzoeker aan het Zweedse Karolinska Institutet en was betrokken bij het nieuwe onderzoek.

Eerder onderzoek wees ook op een aantal voordelen van gamen, waaronder zelfbeheersing en structuur, concentratie en respect voor dieren.

Onderzoekers vertrouwen verband nog niet

De ABCD Study doet zowel MRI-scans als genetische tests bij de kinderen, en in het nieuwe onderzoek is rekening gehouden met deze verschillen, evenals met de financiële situatie van de ouders.

Toch willen de onderzoekers nog niet te veel geloof hechten aan hun conclusies. Ze wijzen erop dat 5000 kinderen een kleine groep is om zo’n fundamenteel en belangrijk verband te bestuderen.

Ze hebben ook niet gezocht naar verschillen tussen gamen op een telefoon, tablet, console of computer. Alle platforms zijn bij elkaar opgeteld, en dat geeft mogelijk een vertekend beeld.

Voordat het verband tussen schermtijd en een hoger IQ als zeker kan worden beschouwd, zijn daarom volgens de onderzoekers meer en grotere studies nodig.