Lees ook

Albert Einstein Wien

Wat is IQ?

Luiheid is mogelijk teken van hoge intelligentie

Luiheid is mogelijk teken van hoge intelligentie

Mensen die goed zijn in nietsdoen hebben mogelijk een hogere intelligentie dan personen die fysiek actief zijn. Dat suggereert een onlangs gepubliceerd, Amerikaans onderzoek.

19 december 2017 door Nanna Vium

Hang je graag op de bank, kun je uren bezig zijn met nietsdoen en loop je met een grote boog om de sportschool heen?

Dan is er wellicht goed nieuws voor je.

Een onderzoek van de Florida Gulf Coast University duidt er namelijk op dat er mogelijk een verband is tussen luiheid en een hoge intelligentie.

Ongevoelig voor verveling

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Health Psychology en suggereert dat mensen die veel nadenken en moeilijke problemen oplossen fysiek veel minder actief zijn dan personen die wat minder nadenkend in het leven staan.

Volgens de wetenschappers kan dat komen doordat intelligente mensen niet zo gevoelig zijn voor verveling en daardoor geen fysieke acticiteit nodig hebben om de verveling te verdrijven.

Deze stelling komt overeen met het resultaat van een onderzoek uit de jaren 1990, dat aantoont dat mensen die minder nadenken het idee van verveling minder goed kunnen verdragen.

VERKEN HET LICHAAM met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Fysieke activiteit gemeten

In het nieuwe onderzoek uit de VS onderwierpen de wetenschappers in totaal 60 proefpersonen aan een persoonlijkheidstest. Ze werden ingedeeld in twee groepen: 'denkers' en 'niet-denkers'. Vervolgens werd de fysieke activiteit een week lang gemeten.

Omdat de groep proefpersonen relatief klein is, is er echter nog meer onderzoek nodig om de conclusie te ondersteunen, zo benadrukken de wetenschappers.

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: