Hang je graag op de bank, kun je uren bezig zijn met nietsdoen en loop je met een grote boog om de sportschool heen?
Dan is er wellicht goed nieuws voor je.
Een onderzoek van de Florida Gulf Coast University duidt er namelijk op dat er mogelijk een verband is tussen luiheid en een hoge intelligentie.
Ongevoelig voor verveling
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Health Psychology en suggereert dat mensen die veel nadenken en moeilijke problemen oplossen fysiek veel minder actief zijn dan personen die wat minder nadenkend in het leven staan.
Volgens de wetenschappers kan dat komen doordat intelligente mensen niet zo gevoelig zijn voor verveling en daardoor geen fysieke acticiteit nodig hebben om de verveling te verdrijven.
Deze stelling komt overeen met het resultaat van een onderzoek uit de jaren 1990, dat aantoont dat mensen die minder nadenken het idee van verveling minder goed kunnen verdragen.

Onderzoek: je hersenen zijn ingesteld op luiheid
De meeste mensen willen meer bewegen. Toch blijkt uit een aantal onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 23 procent van alle volwassenen op aarde inactief is, terwijl het percentage inactieve tieners (in de leeftijd van 11 tot 17 jaar) op ruim 81 procent ligt. In 2018 ontdekten wetenschappers van de University of British Columbia een mogelijke oorzaak hiervan: je hersenen staan wellicht ingesteld op luiheid om ervoor te zorgen dat je overleeft.
De wetenschappers zetten een groep jongvolwassenen voor een computerscherm en gaven ze de controle over een avatar. Vervolgens werden er op het scherm beelden getoond van fysieke activiteit en fysieke inactiviteit. De onderzoekspersonen moesten daarbij hun avatar zo snel mogelijk verplaatsen van de afbeelding van de inactieve persoon naar de afbeelding met de actieve persoon, en weer terug. Intussen werd de hersenactiviteit van alle deelnemers gemeten.
Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers in het algemeen hun avatar sneller verplaatsten naar de fysiek actieve afbeelding dan andersom. Anderzijds bleek ook dat juist deze volgorde meer hersenarbeid vergde van de deelnemers, dan wanneer ze het andersom moesten doen.
Volgens onderzoeksleider Matthieu Boisgontier ligt de oorzaak in het verleden.
‘Het opslaan en bewaren van energie is in de geschiedenis van de mensheid van cruciaal belang geweest om te overleven. Hierdoor waren we namelijk beter in staat om eten, beschutting en partners te vinden,’ zo vertelt hij.
Fysieke activiteit gemeten
In het onderzoek uit de VS onderwierpen de wetenschappers in totaal 60 proefpersonen aan een persoonlijkheidstest. Ze werden ingedeeld in twee groepen: 'denkers' en 'niet-denkers'. Vervolgens werd de fysieke activiteit een week lang gemeten.
Omdat de groep proefpersonen relatief klein is, is er echter nog meer onderzoek nodig om de conclusie te ondersteunen, zo benadrukken de wetenschappers.