1 april: Kleine mensen zijn intelligenter
Een nieuw Canadees onderzoek toont voor het eerst een rechtstreeks verband aan tussen IQ en een geringe groei in de tienerjaren.

Canadese onderzoekers hebben aangetoond dat groeihormonen de ontwikkeling van neuronen in de hersenen remmen.
Moet je op je tenen staan om bij het bovenste schap in de supermarkt te kunnen?
Dan ben je waarschijnlijk slimmer dan gemiddeld.
Hersenen van kleine mensen zijn meer ontwikkeld
Een wetenschapsteam van de Canadese Greater Ontario Technical University, GotU, heeft meer dan 10.000 mensen uit de VS, China en Scandinavië onderzocht en ontdekte dat één gen meer dan alle andere onze intelligentie bepaalt.
Dit gen, kKrBL-1-4, regelt de aanmaak van neuronen in de hersenen en daarmee het vermogen van het brein om informatie op te slaan en verbindingen te vormen.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het gen geremd wordt door groeihormonen en daardoor actiever is bij kleine mensen.
Tienerjaren zijn bepalend
kKrBL-1-4 liet de meeste activiteit zien bij vrouwen onder de 1,62 meter en mannen onder de 1,70 meter.
Daardoor konden de wetenschappers een rechtstreeks verband aantonen tussen de groeiperiode bij kinderen en tieners en hun IQ-score als volwassene.
Hoe later de groeiperiode begint en vooral hoe korter hij is in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, hoe hoger de intelligentie die later bij een IQ-test wordt vastgesteld.
Verklaring voor hoog IQ bij Aziaten
De onderzoekers hopen dat ze gentherapieën kunnen ontwikkelen die kKrBL-1-4 stimuleren bij kinderen en tieners, zodat ook lange mensen een redelijk IQ kunnen behalen.
‘Het wordt in onze cultuur al langer aangenomen dat zeer intelligente mensen fysiek zwakker zijn, terwijl lichamelijk sterke individuen minder begaafd zijn. Nu kunnen we dit met feiten onderbouwen,’ aldus onderzoeksleider J.O. King. Hij vervolgt:
‘Dit verklaart tevens waardoor het IQ in Oost-Azië meetbaar boven het wereldgemiddelde ligt.’