Lees ook

Albert Einstein Wien

Wat is IQ?

Brain areas

Intelligentie zit in de linker hersenhelft

Hersenscans laten zien waar ons denkvermogen zetelt.

11 februari 2013

Onze intelligentie bevindt zich voornamelijk in het linker hersendeel. Dat zegt een Amerikaans-Spaans team van de University of Illinois in de VS onder leiding van Aron Barbey. Hij onderzocht 182 oorlogsveteranen uit Amerika met focaal hersenletsel.

Bij focaal hersenletsel is de hersenschade plaatselijk. In dit soort gevallen, waarbij één bepaald deel van de hersenen niet werkt, is het mogelijk de hersenfunctie te analyseren en te vergelijken. Het team maakte CT-scans van de hersenen van de veteranen en liet hen cognitieve tests doen waarbij het begripsvermogen, het communicatievermogen, het geheugen en ten slotte de concentratie werden getest – allemaal elementen van wat wij intelligentie noemen.

De conclusie was dat onze intelligentie is gebaseerd op het samenspel binnen een netwerk van hersengebieden en de verbindingen ertussen in de linker hersenhelft.

Intelligentie zit in drie gebieden

Drie structuren in het linkerdeel van de hersenen huisvesten onze intelligentie en werken nauw samen met de gebieden voor planning en zelfbeheersing.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: