Goede genen maken je intelligent

Wetenschappers hebben het gen gevonden dat je hersenschors dik maakt en daarmee je intelligentie verhoogt.

hjernescan

Waardoor zijn sommigen slimmer dan anderen?

Al jarenlang proberen wetenschappers erachter te komen waardoor sommige mensen slimmer zijn dan andere. Nu heeft een onderzoeksteam van het Kings College London in Groot-Brittannië het antwoord in de wirwar van genen gevonden.

In 2014 analyseerde een team onder leiding van Sylvane Desrivières het DNA van 1583 tieners en nam hun een IQ-test af. Daarnaast werd de dikte van hun hersenschors met een hersenscanner gemeten.

De kinderen met de laagste intelligentie hadden een bepaalde variant van het gen NPTN en een iets dunnere hersenschors in de linker hersenhelft.

Dikke hersenschors verhoogt je intelligentie

In de hersenschors vormen de zenuwcellen verbindingen. Het gebied is vergelijkbaar met de processor van een computer, die alle complexe berekeningen uitvoert.

Bij kinderen met een dunne hersenschors hebben de hersenen minder rekenkracht, en het kan dus kloppen dat zij een lagere intelligentie hebben.

Gen regelt groei van de hersenschors

Sylvane Desrivières probeerde vervolgens uit te zoeken welke rol het NPTN-gen precies speelt, en toen ze het resultaat van een aantal onderzoeken van muizen en mensen zag, vielen de puzzelstukjes op hun plaats.

Het gen bleek namelijk een belangrijke rol te spelen voor het vermogen van de zenuwcellen om verbindingen aan te gaan, waardoor de hersenschors dikker wordt en complexere zenuwsignalen kan verwerken.

Maar in de variant van de kinderen met een lagere intelligentie had het NPTN-gen geen uitwerking in de linker hersenhelft en bleef de hersenschors daar dunner.

Een goed functionerend NPTN-gen draagt dus bij aan de rekencapaciteit van de hersenen door de hersenschors te vergroten.

Andere genen dragen ook bij aan intelligentie

Sindsdien ontdekten andere onderzoekers dat het NPTN-gen niet het enige is dat de intelligentie beïnvloedt. Zo bevorderen andere genen de aanmaak van witte stof, wat de hersenen effectiever maakt en de eigenaar intelligenter.

Test je eigen IQ met onze grote, gratis IQ-test.