Hersentrainer: Visuele intelligentie

Je brein kan driedimensionale beelden maken die je in je hoofd kunt draaien en keren zonder een vinger uit te steken. En door gewoon een beetje te spelen kun je dit ongelofelijke vermogen oefenen.

Hersenen

Van oefenen kun je slimmer worden.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Je hersenen kunnen in de toekomst kijken. Bij het zien van een fiets weet je bijvoorbeeld dat een rondje van de pedalen de ketting rondtrekt (via het tandwiel) en daarmee het wiel.

En als je in een bekende straat staat, kun je voorspellen welke gebouwen je om de hoek tegenkomt.

Dat komt doordat je de visuele indrukken combineert met eerdere ervaringen en op grond daarvan nieuwe beelden in je hoofd tot stand brengt, die de bewegingen van de pedalen en de ketting simuleren of die van een bekende straat een kaart maken.

Dit vermogen noemen we visuele intelligentie, en je kunt hier testen hoe je daarop scoort.

Spelen scherpt je hersenen

Als je visuele intelligentie wel wat oefening kan gebruiken, is er goed nieuws. Want je hoeft er alleen maar een beetje voor te spelen.

Amerikaanse onderzoekers testten de visuele vaardigheden van kinderen voordat ze bepaalde figuren met blokken hadden gebouwd, en daarna.

Na de training scoorden de kinderen hoger op een vragentest, en de verklaring lijkt te zijn dat er meer activiteit in onder meer de kleine hersenen was.

Onderzoekers hacken je fantasie

Als je je een houten blok voor de geest haalt, gebruik je deels dezelfde hersencellen als wanneer je het blok in het echt ziet.

Dit pasten Japanse onderzoekers in 2018 toe om de gedachten van proefpersonen te lezen.

Die personen moesten eerst naar 1000 foto’s kijken, terwijl hun hersenen werden gescand. De onderzoekers maakten daarop een computerprogramma dat de foto’s kon reconstrueren op basis van uitsluitend hun hersenactiviteit.

Daarna werd de personen gevraagd aan eenvoudige geometrische figuren te denken. Het programma las nu het innerlijke beeld af via hersenscans – en had het in 83 procent van de gevallen bij het juiste eind.