Hersentrainer: talige intelligentie

Maak van taal een kunstwerk. Of beheers een vreemde taal net zo goed als je moedertaal. Onderzoekers hebben nu een sluipweg naar een hoge talige intelligentie gevonden.

Hersenen

Nieuw onderzoek toont aan dat je de talige intelligentie van je brein kunt trainen.

Ben jij je tegenstanders in elke discussie de baas? Of leer je een nieuwe taal in een paar weken?

Nee? Train dan je talige intelligentie – wetenschappers hebben nu een verrassende sluipweg naar de macht over het woord gevonden.

Kinderen oefenen met muziek

In 2011 testte een groep Canadese onderzoekers de taalvaardigheden van 48 kinderen van vier tot zes jaar.

In twee groepen kregen ze een vier weken durend trainingsprogramma, waarin ze door een reeks lessen werden geloodst door een stel kleurrijke cartoon­figuren op een groot scherm.

Bij de ene groep werden de visuele vaardigheden getraind, zoals het onderscheiden van vormen en kleuren en het begrijpen van dimensies en perspectieven.

Bij de andere groep was de training gebaseerd op muziek. Zo moesten de kinderen bepaalde tonen treffen, met ritme werken of zingen.

De hersenen

Het gebied van Broca in de hersenen is een van de hersencentra die verband houden met zowel taal als muziek.

© Database Center for Life Science (DBCLS)

Muziek verbetert je taal

De testresultaten waren duidelijk: het visuele trainingsprogramma had de taalvaardigheid van de ene groep kinderen niet verbeterd, maar van de kinderen in de muziekgroep presteerde 90 procent in een test significant beter na de training dan daarvoor.

Muziek en taal zijn gekoppeld

Het gunstige effect van muziek op taal is te vinden in de hersenstam.

Dit deel van de hersenen wordt geactiveerd tijdens de muziektraining en speelt een belangrijke rol bij het verzamelen van indrukken van de zintuigen, inclusief het gehoor.

Door de hersenstamverbindingen te trainen, leer je mogelijk beter geluiden te onderscheiden en woorden te hanteren.

En doordat muziek mogelijk al is ontstaan vóór taal kan het vermogen van onze voorouders om te dansen en te zingen het pad hebben geëffend voor de eerste woorden van de mens.