Grappige mensen zijn intelligenter

Maak je anderen makkelijk aan het schateren? En stond je op school bekend als de leukste van de klas? Dan is er goed nieuws: je bent hoogstwaarschijnlijk intelligenter dan de meeste mensen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt een verband tussen humor en een hoge intelligentie.

© Shutterstock

Albert Einstein zou een lolbroek zijn geweest. Niet alleen stelde hij relativiteitstheorieën op en probeerde hij de raadsels van het heelal te doorgronden, hij hield ook van een dolletje op z’n tijd.

Dat geldt ook voor de natuurkundige Stephen Hawking, die bijvoorbeeld het volgende zei over zijn wetenschappelijke aha-ervaringen:

‘Ik wil het niet vergelijken met seks, maar het duurt langer.’

De leukste is de slimste

En dat zijn geen toevallige voorbeelden. Volgens een aantal onderzoeken is er namelijk een duidelijk verband tussen humor en een hoge intelligentie.

Dat bleek onder meer uit een onderzoek uit 2011, waarbij wetenschappers van de University of New Mexico 400 studenten vroegen een tekst te schrijven bij een aantal strips.

De teksten die als de leukste werden beoordeeld, waren geschreven door studenten die het hoogst scoorden op een algemene intelligentietest.

Komieken hebben hoger IQ

Een ander onderzoek, uit 1970, toonde aan dat mensen die hun brood verdienen met anderen aan het lachen maken – komieken en cabaretiers – over het algemeen een hoger IQ hebben dan de rest van de bevolking.

Waar het gemiddelde IQ tussen de 90 en 110 ligt, hadden mannelijke komieken gemiddeld een IQ van 139 en vrouwelijke een IQ van 126.

En dat is nog niet alles. Lolbroeken zijn ook beter op het vlak van creatieve uitingen. Dat blijkt uit een onderzoek uit de VS dat een verband legt tussen humor en een hoge creatieve intelligentie.