Shutterstock
Mand vælger at være alene, fordi han formentlig er intelligent.

Einzelgängers zijn intelligenter

Als je het best gedijt bij een kleine vriendenkring en liever niet al te vaak contact hebt, is dat een teken van een hoge intelligentie. Dat blijkt uit een onderzoek dat verscheen in het British Journal of Psychology.

Zijn jouw vrienden op één hand te tellen? En vind je het wel fijn als het weken duurt voordat je weer een caffè latte-afspraak hebt of er iemand aan de telefoon hangt?

Dan kan het zomaar zijn dat jij intelligenter bent dan de meeste mensen.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van onder meer de London School of Economics, dat gebaseerd is op een enquête onder meer dan 15.000 mensen in de leeftijd van 18 tot 28 jaar.

Hoog IQ = minder sociale behoeften

De hoofdconclusie van het onderzoek luidt dat mensen die in dichtbevolkte gebieden wonen over het algemeen minder tevreden zijn met hun leven, maar dat hun geluk wel toeneemt naarmate ze meer sociaal contact met goede vrienden hebben.

Maar volgens de onderzoekers is er één belangrijke uitzondering. Voor mensen met een hoog IQ lijkt het juist precies omgekeerd.

Zij hebben over het algemeen minder last van een hoge bevolkingsdichtheid, en tegelijkertijd hebben ze lang niet zo veel behoefte aan sociale contacten met goede vrienden.

Mensen met een hoog IQ zijn gemiddeld juist ontevredener met hun leven als ze vaak sociale contacten opzoeken.

Slimmeriken verlaten de savanne

Om de achterliggende reden te begrijpen moeten we volgens de onderzoekers terug naar de tijd waarin onze voorouders zich voortbewogen op de Afrikaanse savanne.

Hier was de bevolking dun gezaaid, waardoor contact met bondgenoten van levensbelang was.

De onderzoekers stellen dat intelligente mensen makkelijker breken met hun voorgeschiedenis en zich beter aanpassen aan een moderne wereld, waarin we vechten om de vierkante meters en het contact met bondgenoten niet meer zo hard nodig hebben.