Shutterstock

Daarom is rommel goed voor je creativiteit

Uit onderzoek blijkt dat het goed is als je bureau is bezaaid met notitieblaadjes met koffievlekken en rondslingerende Post-its. Rommel kan je creativiteit namelijk positief beïnvloeden.

'Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?'

Deze uitspraak is van een beroemde meneer met de achternaam Einstein, die naar verluidt zelf een groot talent had om zijn bureau te overladen met ogenschijnlijk ongeorganiseerde documenten en papiertjes, die hem moesten helpen de formule van het heelal in elkaar te draaien.

En het lijkt erop dat Albert Einstein gelijk had met zijn geestige waarneming.

Uit een onderzoek blijkt namelijk dat een rommelige omgeving de motor achter je ideeëngenerator is en creatief denken kan stimuleren.

Experimenten tonen het aan

Een van de onderzoekers is Kathleen Vohs van de University of Minnesota, Carlson School of Management.

Samen met een team wetenschappers voerde ze een aantal verschillende experimenten uit op een groep proefpersonen. In een daarvan werden de deelnemers in twee teams verdeeld, waarna ze nieuwe manieren moesten bedenken om tafeltennisballetjes te gebruiken.

Het ene team werd in een rommelig lokaal gezet, het andere team in een opgeruimd lokaal.

Rommel vraagt om creatieve oplossingen

De twee groepen kwamen met hetzelfde aantal ideeën, maar de vondsten van het team in het rommelige lokaal waren veel creatiever, zo oordeelde een onpartijdig panel.

Volgens de onderzoeksleider Kathleen Vohs is een rommelige omgeving de motor achter de creativiteit.

'Creatieve mensen voelen zich niet beperkt in een rommelige omgeving. Dat helpt ze de gebruikelijke gedachtegang te verlaten en nieuwe invalshoeken te vinden, terwijl een geordende omgeving om een duidelijke oplossing vraagt,' aldus Vohs.