7 hobby's die je intelligentie aantoonbaar verhogen

Intelligentie is niet uitsluitend aangeboren. Je kunt je hersenen en hersenactiviteit actief of juist passief maken, afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt, en deze 7 hobby's krikken je intelligentie op.

guitar close

Intelligentie is geen vaste grootheid waarmee je wordt geboren en waar je niks aan kunt veranderen. Het is een flexibele beschrijving van je mentale vermogens, die in de loop der tijd wel degelijk kan veranderen.

En hobby's spelen een grote rol als je de klont vet en neuronen tussen je oren eens eventjes flink wilt opschudden.

Deze 7 hobby's verhogen je intelligentie, dat is wetenschappelijk aangetoond.

7. Leer een instrument te bespelen

Een onderzoek van de Harvard Medical School toont aan dat actieve musici die voortdurend oefenen, beter ontwikkelde hersenen hebben dan anderen.

Daarnaast heeft een andere studie, van het University of Kansas Medical Center, uitgewezen dat de mentale gezondheid en de cognitieve vermogens van ouderen die een instrument hebben leren bespelen zijn toegenomen.

6. Doe aan sport

Mensen die veel aan sport doen zijn veel beter in het begrijpen en analyseren van dynamische gebeurtenissen, dat wil zeggen dat ze de ontwikkeling van situaties goed kunnen inschatten.

Sport bevordert zowel de ruimtelijk-visuele intelligentie als de logisch-wiskundige intelligentie, wat je vermogen om vormen, kleuren, abstracte ideeën en complexe gegevens te verwerken vergroot.

5. Mediteer regelmatig

Meditation profil

Leermoeilijkheden en moeite om nieuwe kennis op te slaan doen zich meestal voor als je hersenen met allerlei andere dingen bezig zijn wanneer je zou moeten leren.

Stress en zorgen kunnen zo'n groot deel van je bewustzijn in beslag nemen dat je je op heel andere dingen concentreert dan datgene waar je eigenlijk mee bezig zou moeten zijn.

Dan is meditatie een uitkomst, want het vermogen om je af te sluiten voor irrelevante gedachten en je mentaal op één ding te richten bevordert het leervermogen en leidt tot een scherper stel hersens.

4. Train je hersenen met spelletjes

Kruiswoordraadsels, sudoku's, puzzels, bordspelen, Legostenen. De spelletjes en activiteiten waar je je hersenen bij nodig hebt liggen voor het oprapen, en je kunt er meteen mee beginnen.

Een uitgebreid Amerikaans onderzoek van Rhodes College en Temple University heeft aangetoond dat met name kinderen en jongeren die veel spelletjes doen, een veel betere ruimtelijk-visuele intelligentie ontwikkelen.

3. Ga naar de sportschool

Motion stretch sunset

Lichaamsbeweging leidt tot een verbeterde bloedsomloop, wat bijdraagt aan het functioneren van je hersenen.

Daarnaast laten proeven met mensen en muizen zien dat beweging het aantal synapsen in de hersenen – de verbindingen tussen de hersencellen – vergroot.

Bovendien geeft lichaamsbeweging een beter slaappatroon, en slaap is van doorslaggevend belang voor het vermogen van de hersenen om informatie optimaal op te slaan en aan te spreken.

2. Lees meer boeken

Hoe meer je leest, hoe meer je leert. En hoe meer je je hersenen traint in het begrijpen, opslaan en verwerken van nieuwe kennis.

Lezen leidt niet alleen tot een beter begrip van taal en de wereld om je heen, maar er is ook wetenschappelijk bewijs dat het je algehele intelligentie verhoogt.

Een Canadese metastudie stelde 20 jaar geleden al vast dat lezen je woordenschat en je algemene kennis vergroot en je taalvaardigheid verbetert – ongeacht je aangeboren intelligentie.

1. Leer een nieuwe taal

Skilt sprog

De analyse van de grammatica en het leren van woorden van een vreemde taal maken je hersenen scherper en verlagen het risico op dementie op latere leeftijd.

Dat laat een langetermijnonderzoek van het Department of Psychology aan de University of Edinburgh zien, waarbij 853 mensen in 1947 voor het eerst werden getest, en in 2008 opnieuw.

De resultaten tonen aan dat degenen die een of meer nieuwe talen hadden geleerd, een verhoogde algehele intelligentie en een sterk verhoogde taalkundige intelligentie hadden vergeleken met degenen die maar één taal beheersten.