3 wetenschappelijke tips: zo eet je jezelf slimmer

Kun je een Einstein worden door alleen je eetpatroon aan te passen? En bestaat er daadwerkelijk zoiets als hersenvoer? Wij zoeken het antwoord in de wetenschap.

© Shutterstock

Stel je voor dat je alleen door wat er op je bord ligt te veranderen je IQ kunt verhogen, beter wordt in wiskundige vergelijkingen en geconcentreerd kunt blijven tijdens lange vergaderingen.

De voedselindustrie grossiert in benamingen als ‘hersenvoer’ en ‘Einsteinmelk’, die precies dat soort dingen beloven. Maar er zijn nog weinig wetenschappelijke bewijzen te vinden dat bepaalde voedingswaren beter zijn voor de werking van je hersenen dan andere.

Er zijn echter wel een paar simpele dingen die je zelf kunt doen om voor je hersenen de optimale omstandigheden te scheppen om te presteren. Wij vonden drie breinstimulerende voedingstips in de wetenschap, en je hoeft er niet eens de deur voor uit.

1. Eet je groente op

Je brein is een gulzig orgaan dat veel meer energie gebruikt dan andere cellen in je lichaam.

Hoewel de hersenen maar 2 tot 3 procent van je lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze maar liefst een vijfde van de dagelijkse calorie-inname.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze ook hartstikke kieskeurig, want ze eisen voornamelijk pure glucose en draaien alleen in noodgevallen op een andere brandstof.

Daarom is het ook belangrijk om je bloedsuiker de hele dag stabiel te houden door rijkelijk langzame koolhydraten tot je te nemen via groente, fruit en graanproducten.

2. Eet veel maaltijden

© Shutterstock

Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang voor je hersenen, want anders hebben ze niet genoeg brandstof om helder te kunnen denken en problemen te kunnen oplossen.

En volgens voedings- en gedragsonderzoeker Michael Green van de Aston University in Groot-Brittannië werken de hersenen het best met zo’n 25 gram glucose in de bloedbaan – ongeveer zo veel als er in een banaan zit.

Daarom is het volgens hem en andere voedingsdeskundigen aan te bevelen om grote, zware hoofdmaaltijden te verruilen voor meer kleinere, zodat je eens in de drie of vier uur eet.

3. Ken je vet

Vet is onmisbaar voor je brein, maar het maakt nogal wat uit welk type je binnenkrijgt.

Zo is uit onderzoek gebleken dat ratten die wekenlang verzadigde vetzuren te eten krijgen – die veel voorkomen in boter, vlees en kaas – daarna letsel vertonen aan de hippocampus, een hersengebied dat onder meer in verband staat met het geheugen.

Dat zegt Leigh Gibson van de University of Roehampton in Londen, die onderzoek doet naar de invloed van voeding op het lichaam.

‘Mensen die veel verzadigd vet eten, lopen een groter risico op cognitief letsel,’ zegt hij tegen Livescience.