Shutterstock

Hoofdpijntabletten vergroten je risicobereidheid

Hoofdpijntabletten beïnvloeden je hersenen zodanig dat niet alleen de pijn maar ook de angst wordt gedempt.

De pijnstillende stof paracetamol zit in meer dan 600 typen vrij verkrijgbare medicijnen, zoals Finimal. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek aan Ohio State University in de VS dat de stof niet alleen de pijn stilt, maar ook je risicobereidheid vergroot.

In experimenten met 500 proefpersonen kreeg de helft paracetamol in de aanbevolen dosis, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Na een klein uurtje werd bij alle personen hun risicobereidheid gemeten.

Door paracetamol lijkt bijvoorbeeld bungeejumpen minder eng, blijkt uit nieuw onderzoek.

© Shutterstock

Zo werd hen gevraagd om een ballon op te blazen voor een geldbedrag. Hoe harder ze de ballon opbliezen, des te meer geld ze zouden krijgen, maar als de ballon knapte, was de winst weg. De tendens was duidelijk: mensen die paracetamol hadden gekregen, bliezen de ballon harder op.

Bereid om alles op het spel te zetten

Uit vragenlijsten bleek bovendien dat de pijnstiller de bereidheid van de proefpersonen om enge dingen te doen, zoals bungeejumpen, groter maakte. Dat gold ook voor hun bereidheid om hun hele winst op het spel te zetten bij bijvoorbeeld paardenraces.

Volgens de onderzoekers heeft paracetamol ook effect op de samenleving, omdat de stof zo veel voorkomt. Zo zullen veel mensen met symptomen van COVID-19 paracetamol innemen, waardoor ze mogelijk het risico om anderen te besmetten niet zo serieus nemen.

Het artikel kwam oorspronkelijk uit in 2021.