Je kunt je hersenen trainen
Hersenen

Van oefenen kun je slimmer worden.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Hersentrainer: Visuele intelligentie

Je brein kan driedimensionale beelden maken die je in je hoofd kunt draaien en keren zonder een vinger uit te steken. En door gewoon een beetje te spelen kun je dit ongelofelijke vermogen oefenen.

5 juli 2018 door Andreas Andersen & Christian Juul

Je hersenen kunnen in de toekomst kijken. Bij het zien van een fiets weet je bijvoorbeeld dat een rondje van de pedalen de ketting rondtrekt (via het tandwiel) en daarmee het wiel. 

En als je in een bekende straat staat, kun je voorspellen welke gebouwen je om de hoek tegenkomt. 

Dat komt doordat je de visuele indrukken combineert met eerdere ervaringen en op grond daarvan nieuwe beelden in je hoofd tot stand brengt, die de bewegingen van de pedalen en de ketting simuleren of die van een bekende straat een kaart maken.

Dit vermogen noemen we visuele intelligentie, en je kunt hier testen hoe je daarop scoort.

W3Schools

Spelen scherpt je hersenen

Als je visuele intelligentie wel wat oefening kan gebruiken, is er goed nieuws. Want je hoeft er alleen maar een beetje voor te spelen.

Amerikaanse onderzoekers testten de visuele vaardigheden van kinderen voordat ze bepaalde figuren met blokken hadden gebouwd, en daarna.

Na de training scoorden de kinderen hoger op een vragentest, en de verklaring lijkt te zijn dat er meer activiteit in onder meer de kleine hersenen was.

Je kunt zelf oefenen met de nieuwe serie Hersentrainer van Wetenschap in Beeld, die vol staat met leuke opdrachten en boeiende wetenschappelijke feiten.

Onderzoekers hacken je fantasie

Als je je een houten blok voor de geest haalt, gebruik je deels dezelfde hersencellen als wanneer je het blok in het echt ziet.

Dit pasten Japanse onderzoekers in 2018 toe om de gedachten van proefpersonen te lezen.

Die personen moesten eerst naar 1000 foto’s kijken, terwijl hun hersenen werden gescand. De onderzoekers maakten daarop een computerprogramma dat de foto’s kon reconstrueren op basis van uitsluitend hun hersenactiviteit.

Daarna werd de personen gevraagd aan eenvoudige geometrische figuren te denken. Het programma las nu het innerlijke beeld af via hersenscans – en had het in 83 procent van de gevallen bij het juiste eind.

Test hier je eigen intelligentie:

Wetenschap in Beeld heeft een van de meest precieze en wetenschappelijk gevalideerde IQ-tests ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Nauwkeuriger kun je je IQ niet meten.

>> DOE HIER DE IQ-TEST!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: