Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hersenchip moet ons genezen: dit zijn de uitdagingen

De ondernemer Elon Musk wil hersenchips implanteren om hersenziekten en verlammingen te genezen – maar de technologie is nog lang niet toereikend. Wij werpen een kritische blik op de nieuwe chip van Neuralink.

Steve Jurvetson / Wikimedia Commons

28 augustus was een mooie dag voor het varken Gertrude. Ze werd met de hand gevoerd in haar omheining, en de ogen van de wereld waren op haar gericht.

Elon Musk presenteerde haar omdat ze het eerste levende wezen was met een chip in haar schedel, die draadloos in verbinding stond met een computer. Signalen in de hersenen werden in real time omgezet in binaire code.

De hersenchip heet The Link en is een prototype van Musks bedrijf Neuralink. Hij moet onder meer verlammingen en depressie genezen en waarschuwen voor beginnende ziekten.

Op termijn zou The Link ook kunnen dienen om herinneringen opnieuw af te spelen en de hersenen te koppelen aan een netwerk dat op hol geslagen kunstmatige intelligentie bestrijdt.

Hier zie je hoe de hersenchip werkt bij Gertrude:

Musks wetenschappers lieten zien dat ze signalen van een varkensbrein konden aflezen. Maar er moeten nog heel wat wetenschappelijke mijlpalen gepasseerd worden voordat Elon Musk en Neuralink hun visie kunnen verwezenlijken.

Dit zijn de drie grootste uitdagingen:

Uitdaging 1: Hersensignalen begrijpen en vertalen

1000 metalen draadjes – elektroden – in de chip in Gertrudes brein lazen signalen af van het hersengebied dat haar snuit aanstuurt. Die werden in een diagram weergegeven en omgezet in geluiden. Als alle hersensignalen zo geregistreerd en afgelezen kunnen worden, kunnen uit hun snelheid en patroon al onze bewegingen, gedachten en herinneringen worden afgeleid.

De grootste uitdaging voor Neuralink is het omzetten van die complexe signalen in iets wat voor ons betekenis heeft.

Ten eerste zijn er veel meer elektroden nodig dan 1000 voor complexe taken, en ten tweede heeft Neuralink nog niet aangetoond dat er nuttige signalen verstuurd kunnen worden, bijvoorbeeld van de hersenen naar een verlamd lichaamsdeel of de hersenen van andere mensen.

Wetenschappers zijn er tot nu toe slechts in geslaagd om zeer simpele gegevens over te brengen tussen menselijke hersenen, en konden alleen bewegingssignalen overbrengen op een mechanisch exoskelet.

Robotarm bevæger sig ved tankens kraft

I fremtiden kan apparater styres udelukkende med tankens kraft, da Neuralinks flere tusind elektroder gør det muligt at omsætte komplekse ønsker om at udføre bevægelser til meget præcise handlinger, fx i en robotarm.

Uitdaging 2: De veiligheid waarborgen

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat elektroden hersenweefsel kunnen beschadigen, littekenweefsel kunnen vormen, de hersenen kunnen vervuilen met bacteriën en gewoon kapot kunnen gaan.

In 4,6 procent van de gevallen waarbij elektroden in de hersenen geïmplanteerd worden, ontstaat er een infectie of functioneren ze niet, blijkt uit een onderzoek.

Bij andere projecten wordt gebruikgemaakt van oplossingen die niet in de schedel hoeven of van kunstmatige elektroden van menselijk weefsel. Deze concurrenten hebben wat betreft veiligheid een streepje voor op Neuralink.

The Link meet 8 bij 23 mm en koppelt 1024 elektroden aan de hersenen, die elk de activiteit in 0 tot 4 hersencellen oppikken. De hersenen bestaan uit 86 miljard cellen, en hoe groot The Link moet zijn om die allemaal te kunnen aflezen, heeft Neuralink niet bekendgemaakt.

© Neuralink

Uitdaging 3: ziekten doorgronden

Elektroden in het brein, deep brain stimulation, zijn al toegepast bij de behandeling van o.a. parkinson.

Maar de ziekten die op het lijstje van Neuralink staan, zoals depressie, autisme en slapeloosheid, zijn zeer complex, en neurologen hebben nog geen idee hoe zulke aandoeningen werken of te behandelen zijn.

Lees ook:

Mars

Musk wil Mars over 50 jaar koloniseren

2 minuten
Ruimtevaart

De reis naar Mars

16 minuten
Explosie
Ruimtevaart

Video: De spectaculairste SpaceX-explosies

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg