Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elon Musks hersenschip: Aap gamet met gedachtekracht

Het bedrijf Neuralink van Elon Musk heeft een aap leren gamen met gedachtekracht. Maar er wachten nog grote uitdagingen als de hersenchip ook ziekten moet bestrijden en verlammingen genezen.

Steve Jurvetson / Wikimedia Commons

Om het computerspel Pong te spelen, heb je een joystick, toetsenbord of muis nodig. Maar de aap Pager kan het zonder. Deze makaak gamet met gedachtekracht, want onder zijn schedel zit een prototype van de hersenchip The Link.

Die kan de signalen van neuronen lezen en ze vertalen in cursorbewegingen. De chip is ontwikkeld door het bedrijf Neuralink van Elon Musk, dat onder meer verlammingen en depressies wil genezen en ziekten vroeg wil opsporen.

Maar de chip is ook voor gezonde mensen bedoeld. Zo moet The Link herinneringen afspelen en de hersenen verbinden met een netwerk dat kwaadwillende AI kan bestrijden.

Met de prestatie van Pager is de eerste mijlpaal nabij. De volgende stap is mensen met een verlamming leren een telefoon te bedienen met hun hersenen.

Kijk hoe Pager Pong speelt via de hersenchip:

De technologie werd in augustus 2020 gepresenteerd. Musks onderzoekers lieten zien dat ze signalen konden aflezen in de hersenen van een varken.

Maar er moet nog heel wat gebeuren voor Elon Musk en Neuralink hun visies kunnen verwezenlijken.

Dit zijn de drie grootste uitdagingen:

Uitdaging 1: Hersensignalen begrijpen en vertalen

1000 metalen draadjes – elektroden – in de chip in Gertrudes brein lazen signalen af van het hersengebied dat haar snuit aanstuurt. Die werden in een diagram weergegeven en omgezet in geluiden. Als alle hersensignalen zo geregistreerd en afgelezen kunnen worden, kunnen uit hun snelheid en patroon al onze bewegingen, gedachten en herinneringen worden afgeleid.

De grootste uitdaging voor Neuralink is het omzetten van die complexe signalen in iets wat voor ons betekenis heeft.

Ten eerste zijn er veel meer elektroden nodig dan 1000 voor complexe taken, en ten tweede heeft Neuralink nog niet aangetoond dat er nuttige signalen verstuurd kunnen worden, bijvoorbeeld van de hersenen naar een verlamd lichaamsdeel of de hersenen van andere mensen.

Wetenschappers zijn er tot nu toe slechts in geslaagd om zeer simpele gegevens over te brengen tussen menselijke hersenen, en konden alleen bewegingssignalen overbrengen op een mechanisch exoskelet.

Gedachten sturen robotarm aan

In de toekomst kunnen apparaten met gedachtekracht worden bediend Dankzij de duizenden elektroden van The Link worden complexe bewegingsverzoeken vertaald in precieze handelingen, bijvoorbeeld in een robotarm.

Uitdaging 2: De veiligheid waarborgen

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat elektroden hersenweefsel kunnen beschadigen, littekenweefsel kunnen vormen, de hersenen kunnen vervuilen met bacteriën en gewoon kapot kunnen gaan.

In 4,6 procent van de gevallen waarbij elektroden in de hersenen geïmplanteerd worden, ontstaat er een infectie of functioneren ze niet, blijkt uit een onderzoek.

Bij andere projecten wordt gebruikgemaakt van oplossingen die niet in de schedel hoeven of van kunstmatige elektroden van menselijk weefsel. Deze concurrenten hebben wat betreft veiligheid een streepje voor op Neuralink.

The Link meet 8 bij 23 mm en koppelt 1024 elektroden aan de hersenen, die elk de activiteit in 0 tot 4 hersencellen oppikken. De hersenen bestaan uit 86 miljard cellen, en hoe groot The Link moet zijn om die allemaal te kunnen aflezen, heeft Neuralink niet bekendgemaakt.

© Neuralink

Uitdaging 3: ziekten doorgronden

Elektroden in het brein, deep brain stimulation, zijn al toegepast bij de behandeling van o.a. parkinson.

Maar de ziekten die op het lijstje van Neuralink staan, zoals depressie, autisme en slapeloosheid, zijn zeer complex, en neurologen hebben nog geen idee hoe zulke aandoeningen werken of te behandelen zijn.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg