SHUTTERSTOCK

Elektrische signalen uit een hersenimplantaat kunnen het geheugen aanzienlijk verbeteren.

Hersenchip geeft geheugen een boost

Een elektrische chip kan het geheugen verbeteren, zo blijkt uit nieuw onderzoek. In de toekomst willen onderzoekers hersenimplantaten gebruiken om je zicht of je motoriek een boost te geven of zelfs dementie te genezen.

25 februari 2018 door Antje Gerd Poulsen

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd het menselijk geheugen te verbeteren met behulp van een implantaat.

Onderzoekers van de University of Southern California in de VS ontwikkelden een chip die bepaalde delen van de hersenen stimuleert en zo het geheugen versterkt.

Het geheugen van proefpersonen werd dankzij de chip met tot 30 procent verbeterd.

De onderzoekers implanteerden de chip bij 20 vrijwilligers en lieten hen vervolgens geheugentests maken. Daarbij werd de hersenactiviteit geregistreerd.

Chip bootst geheugen na

In het tweede deel van de proef stuurde de chip elektrische signalen naar de gebieden die tijdens de geheugentests actief waren. In deze fase werd het positieve effect op het geheugen van de proefpersonen gemeten.

Volgens de onderzoekers bootste de chip de processen na die van nature plaatsvinden in het geheugencentrum, de hippocampus, als we iets moeten onthouden.

Behandeling voor alzheimer 

Naar verwachting van de onderzoekers wordt de chip een belangrijk hulpmiddel bij de behandeling van mensen met alzheimer of geheugenverlies.

Ook kinderen met leerproblemen kunnen baat hebben bij het implantaat.

Het team dat verantwoordelijk is voor de chip denkt bovendien dat de techniek ook kan worden gebruikt om andere door de hersenen aangestuurde functies te versterken, zoals het gezichtsvermogen of de motoriek.

Leer meer over de elektrische supercomputer die zich onder je schedel bevindt in Wetenschap in Beeld.

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: