Shutterstock

Herpes kan tot alzheimer leiden

Uit nieuwe proeven blijkt dat het veelvoorkomende virus HSV-1 symptomen van alzheimer kan veroorzaken.

Meer dan twee derde van alle mensen is besmet met HSV-1, en in sommige gevallen kan deze simpele infectie leiden tot de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Dat blijkt uit een onderzoek van Tufts University in de VS.

Het herpesvirus, dat koortslippen veroorzaakt, kan ervoor zorgen dat het eiwit bèta-amyloïd zich ophoopt in de hersenen. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van alzheimer.

HSV-1 kan de ophopingen van bèta-amyloïd (groen) veroorzaken die alzheimer kenmerken.

© Shutterstock

De onderzoekers ontdekten het verband toen ze zogeheten minihersenen – gekweekte klompjes hersencellen – besmetten met het virus.

Binnen drie dagen vormden de minihersenen grote hoeveelheden bèta-amyloïd en begonnen de hersencellen af te sterven. Een dergelijk beeld is ook te zien op hersenscans van patiënten met alzheimer.

Herpesmedicijn beschermt hersencellen

De wetenschappers probeerden vervolgens de minihersenen te beschermen door de stof valacyclovir toe te dienen, een gangbaar middel tegen herpes. Dit werkte, en de onderzoekers hopen dat dit medicijn te gebruiken is bij mensen die alzheimer hebben en besmet zijn met HSV-1.

Als je eenmaal besmet bent met HSV-1, blijft het virus de rest van je leven in je lichaam. Maar bij lang niet iedereen steekt het de zogeheten bloed-hersenbarrière over.