Hardlopen is goed voor je hersenen

Hardlopen heeft een positief effect op je hersenen en kan misschien zelfs aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer tegengaan. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Water topfoto

Dat hardlopen goed voor je is, dat weten de meeste mensen wel.

En nu heeft een groep Amerikaanse wetenschappers nóg een reden ontdekt om je hardloopschoenen aan te trekken.

Ze kwamen er namelijk achter dat hardlopen hetzelfde positieve effect op je hersenen heeft als bijvoorbeeld het bespelen van een muziekinstrument.

Het beïnvloedt de hersenen

Het onderzoek is gebaseerd op hersenscans van een groep mannelijke hardlopers met een leeftijd van 18 tot 25 jaar en een groep mannen van dezelfde leeftijd die niet hardliepen.

Beide groepen hadden hetzelfde opleidingsniveau. Toch bleek dat er bij de hardlopers veel betere verbindingen waren tussen de verschillende delen van de hersenen; bijvoorbeeld in de frontale hersenkwab, die ervoor zorgt dat we vooruit kunnen plannen en beslissingen kunnen nemen.

Waarom dit zo is, is voorlopig nog een raadsel. Maar de wetenschappers denken dat het herhalingselement in hardlopen, net als bij pianospelen, een belangrijke rol kan spelen.

'Hardlopen is eigenlijk het resultaat van een heleboel ingewikkelde cognitieve processen, en dat kan gevolgen hebben voor onze hersenen,' zegt onderzoeker David Raichlen van de University of Arizona.

Mogelijk minder risico op Alzheimer

Het onderzoek was vrij kleinschalig, met slechts 22 deelnemers, en moet herhaald worden. Maar het sluit heel mooi aan bij andere onderzoeken die ook hebben aangetoond dat fysieke activiteit een positief effect heeft op de hersenen.

De meeste van deze onderzoeken waren echter gericht op oudere mensen.

En dat is wat dit nieuwe onderzoek uniek maakt, zegt David Raichlen. Hij hoop dat het een bijdrage kan leveren aan de strijd tegen bijvoorbeeld Alzheimer.

'De vraag is: in hoeverre draagt lichaamsbeweging op jonge leeftijd bij aan onze weerstand tegen ziekten en veroudering?'

TEST je eigen IQ hier:

Wetenschap in Beeld heeft de waarschijnlijk betrouwbaarste en meest bewezen IQ-test op het internet ontwikkeld - op basis van de algemeen geaccepteerde WAIS-III-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Hiermee kom je heel dicht in de buurt van een echte IQ-meting.

HOE INTELLIGENT BEN JE? DOE DE IQ-TEST

IQ-TEST EMBED