Goochelaar verklapt het geheim achter zijn trucs

Hoe doet hij dat? In deze video zie je hoe een goochelaar een sigaret opsteekt. Maar opeens zijn de sigaret en de aansteker allebei verdwenen. Ontdek wat het geheim is achter deze en andere goocheltrucs.

Tryllekunstner

Goochelaar leidt de aandacht af

De Britse goochelaar Gustav Kuhn, die tevens neuroloog is aan de universiteit van Durham, heeft onderzocht hoe we ons door zelfs de simpelste goocheltrucs in de luren laten leggen.

In de video demonstreert hij twee klassieke goocheltrucs, waarna hij uitlegt hoe hij ons voor de gek heeft gehouden.

Door naar een bepaalde plek te kijken of een onverwachte beweging te maken, kan een goochelaar onze aandacht afleiden en bijvoorbeeld ongezien een sigaret op zijn schoot laten vallen.

Meer dan de helft zag de sigaret niet vallen

Gustav Kuhn en zijn onderzoeksteam deden de truc met de sigaret voor 46 proefpersonen en registreerden hun reactie.

Meer dan de helft van de mensen zei naderhand niet te hebben gezien dat de goochelaar de sigaret liet vallen. De onderzoekers filmden de toeschouwers tijdens de truc en legden zo een verrassend fenomeen bloot.

Goochelaar maakt gebruik van beperkingen van het brein

Twee van de proefpersonen zeiden dat ze de sigaret niet zagen vallen, terwijl hun ogen er in feite rechtstreeks op gericht waren.

Waarom zagen ze het niet? De verklaring van de onderzoekers is dat we ons van lang niet alles wat we zien, bewust zijn. Dat komt doordat de hersenen maar een fractie van wat er om ons heen gebeurt, kunnen registreren. Die beperking buiten goochelaars uit.

Lees meer over hoe je wordt beetgenomen

Een goochelaar laat je denken dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk gebeurt. Maar er zijn nog meer manieren waarop je voor de gek kunt worden gehouden. Lees hier meer: