kinderen, hersenen

Goed onderwijs geeft groter brein

Als kinderen piepjong onderwijs krijgen, hebben ze als volwassene een groter brein.

Als kinderen in hun eerste vijf jaar actief en ondersteunend onderwijs krijgen, is dat duidelijk op hersenscans te zien als ze volwassen zijn.

Dit is de conclusie van onderzoekers die de hersenen hebben bestudeerd van een aantal mensen die 50 jaar deel uitmaakten van The Abecedarian Project.

In 1971 selecteerden onderzoekers een groep kinderen uit risicofamilies. Alle gezinnen kregen extra gezondheidszorg, gezonde voeding en gezinstherapie, maar slechts een deel van de kinderen kreeg onderwijs in een zogeheten verrijkte leeromgeving.

Het begon als ze een paar weken oud waren en ging door tot hun vijfde, vijf dagen per week, 50 weken per jaar.

De onderzoekers volgden de ontwikkeling van de kinderen, en 50 jaar later laten hersenscans een verbazingwekkend verschil zien.

Mensen uit de groep die in de jaren 1970 speciaal onderwijs kreeg, hebben nu gemiddeld 10 procent grotere hersenen dan de controlegroep. En de hersencentra die verband houden met taal en cognitieve vaardigheden zijn tot 30% groter bij degenen die aan het leerprogramma deelnamen

Dit is de eerste keer dat een direct verband is aangetoond tussen onderwijs in een ‘verrijkte omgeving’ en de hersenontwikkeling. De onderzoekers spreken van een doorbraak voor het begrip van de hersenen.