Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Wikimedia Commons

Mens - Hersenen

Gezichtsbedrog: Kun jij de roze vlekken laten verdwijnen?

GEZICHTSBEDROG: Kijk naar het plusje in het midden. Na een paar seconden zul je zien dat je ogen je hersenen voor de gek houden. En hoe langer je kijkt, hoe groter het bedrog wordt.

Als je een tijdje naar het zwarte plusje in het midden staart, zul je zien dat de roze rondjes langzaam verdwijnen. In plaats daarvan zie je een groene vlek rondjes maken.

De groene vlek bestaat echter niet. En de roze vlekken blijven gewoon bestaan tegen de grijze achtergrond. De animatie fopt je hersenen en laat je een werkelijkheid zien die niet overeenkomt met de echte wereld.

Dubbel genept

De illusie is een zogeheten ‘Lilac Chaser’ en bedriegt je zicht en je hersenen op twee manieren.

1: De verdwijnende vlekken

In het netvlies van je ogen zitten twee soorten lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. Ze registreren kleurverschillen. Maar ze raken gauw vermoeid. Als je staart naar een stilstaand object, zullen de eromheen liggende objecten al snel versmelten met de achtergrond.

Gewoonlijk is dat geen probleem, omdat je oog ongeveer drie keer per seconde beweegt en de staafjes en kegeltjes daarmee stimuleert en alert houdt.

Je kunt het effect vergelijken met een stukje papier dat op je arm valt. Je voelt het papier op het moment dat het je arm raakt, maar dat gevoel verdwijnt al snel. Als het papier een beetje beweegt, worden de zenuwen in de huid gestimuleerd en voel je het weer.

2: De groene vlek

Als je oog en je hersenen een beeld uitwissen, compenseren ze dat met de complementaire kleur. Bij deze illusie vervangt het oog de roze vlekken dus door de tegenovergestelde kleur groen, en dat maakt de vlekken grijs, net als de achtergrond.

Bij de Lilac Chaser verdwijnen de roze vlekken om de beurt en laten ze een grijze leegte achter. Maar je ogen compenseren de roze vlek zelfs als die is verdwenen. Daardoor verschijnt er op het lege, grijze gebied een groene vlek.

Lees ook:

Geneeskunde

Zeldzame ziekte: Patiënt maakte sterke alcohol aan in zijn darmen

2 minuten
Ziektes

Wetenschapper: Coronavirus redt meer mensen dan het doodt

3 minuten
Deeltjes

Higgsdeeltjes weten waarom er materie is

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg