Gezichtsbedrog: Kun jij de roze vlekken laten verdwijnen?

GEZICHTSBEDROG: Kijk naar het plusje in het midden. Na een paar seconden zul je zien dat je ogen je hersenen voor de gek houden. En hoe langer je kijkt, hoe groter het bedrog wordt.

Wikimedia Commons

Als je een tijdje naar het zwarte plusje in het midden staart, zul je zien dat de roze rondjes langzaam verdwijnen. In plaats daarvan zie je een groene vlek rondjes maken.

De groene vlek bestaat echter niet. En de roze vlekken blijven gewoon bestaan tegen de grijze achtergrond. De animatie fopt je hersenen en laat je een werkelijkheid zien die niet overeenkomt met de echte wereld.

Dubbel genept

De illusie is een zogeheten ‘Lilac Chaser’ en bedriegt je zicht en je hersenen op twee manieren.

1: De verdwijnende vlekken

In het netvlies van je ogen zitten twee soorten lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. Ze registreren kleurverschillen. Maar ze raken gauw vermoeid. Als je staart naar een stilstaand object, zullen de eromheen liggende objecten al snel versmelten met de achtergrond.

Gewoonlijk is dat geen probleem, omdat je oog ongeveer drie keer per seconde beweegt en de staafjes en kegeltjes daarmee stimuleert en alert houdt.

Je kunt het effect vergelijken met een stukje papier dat op je arm valt. Je voelt het papier op het moment dat het je arm raakt, maar dat gevoel verdwijnt al snel. Als het papier een beetje beweegt, worden de zenuwen in de huid gestimuleerd en voel je het weer.

2: De groene vlek

Als je oog en je hersenen een beeld uitwissen, compenseren ze dat met de complementaire kleur. Bij deze illusie vervangt het oog de roze vlekken dus door de tegenovergestelde kleur groen, en dat maakt de vlekken grijs, net als de achtergrond.

Bij de Lilac Chaser verdwijnen de roze vlekken om de beurt en laten ze een grijze leegte achter. Maar je ogen compenseren de roze vlek zelfs als die is verdwenen. Daardoor verschijnt er op het lege, grijze gebied een groene vlek.