Optische illusie
© Aaron Fulkerson, Flickr

Gezichtsbedrog: Kun jij de amandelen stil laten liggen?

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de amandelen op het plaatje bewegen. En op het tweede gezicht ook. Maar ze liggen doodstil. Je ronddwalende ogen bakken je hersenen een poets en laten de amandelen dansen.

28 februari 2018 door Babak Arvanaghi og Gorm Palmgren

Werp een blik op deze amandelen, die in een bepaald patroon liggen. Kun je ze stil laten liggen? Nee, hè?

De afbeelding lijkt nog het meest op een bewegende animatie, maar het is toch echt een stilstaand beeld. De beweging wordt veroorzaakt doordat je ogen je een poets bakken.

Je ogen dwalen voortdurend rond om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk ziet en om alle bewegingen in je gezichtsveld te volgen.

Dat de amandelen lijken te dansen, komt doordat het bruine vlekken zijn met aan de ene kant een zwarte en aan de andere kant een witte schaduw.

Contrasten verwarren de hersenen

Onze blik wordt automatisch aangetrokken door contrasten. En omdat die overal in de afbeelding voorkomen, dwalen je ogen zo druk rond dat je hersenen de beweging verkeerd interpreteren en denken dat het plaatje zelf beweegt.

De amandelen bewegen dus niet – dat lijkt alleen maar zo door jouw ronddwalende blik en verwarde hersenen.

Met een beetje goede wil kun je de optische illusie tot staan brengen. Focus op één amandel. Als je je blik stil genoeg weet te houden, zullen de andere amandelen stoppen met bewegen.

Test je intelligentie:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: