Gesprek maakt het moeilijk om oogcontact vast te houden

Als je tijdens een gesprek moeite hebt het oogcontact vast te houden, kan dat komen doordat je hersenen overwerkt zijn. Dat blijkt uit een nieuw Japans onderzoek.

Oogcontact top

Je ogen dwalen af en je kijkt de hele kamer door, al weet je dat dat onbeleefd is tegenover degene met wie je zit te praten.

Voor veel mensen is het een hele opgave om het oogcontact vast te houden met iemand met wie ze een tijdje praten.

En nu heeft een groep onderzoekers van de universiteit van Kyoto in Japan aanwijzingen gevonden dat dat niet komt door onbeleefdheid of verlegenheid, maar doordat de hersenen keihard aan het werk zijn.

Moeilijk om op nieuwe woorden te komen

Bij een experiment lieten de onderzoekers 26 proefpersonen een reeks geanimeerde gezichten zien, terwijl ze een opgave maakten die hun vermogen om woorden met elkaar in verband te brengen testte.

En ze ontdekten dat het de deelnemers meer moeite kostte om verbanden tussen de woorden te leggen als ze oogcontact maakten met de gezichten.

'Dat duidt erop dat die twee processen met elkaar in conflict zijn,' schrijven de wetenschappers.

Zelfde hersengebied

Volgens de wetenschappers toont dit resultaat aan dat de hersenen meer informatie moeten verwerken dan ze aankunnen als we tegelijk oogcontact maken en een gesprek voeren.

Hoogstwaarschijnlijk komt dat doordat dezelfde cognitieve gebieden in de hersenen ingeschakeld worden bij oogcontact en gesprekken.

Oogcontact brengt je aan het hallucineren

Hoewel het een kleinschalige proef betreft en er aanvullend onderzoek nodig is, is het niet voor het eerst dat een onderzoek erop wijst dat oogcontact de hersenen in de war brengt.

Vorig jaar nog liet een Italiaanse wetenschapper zien hoe 10 minuten intens oogcontact bij proefpersonen leidde tot hallucinaties van monsters, familieleden en hun eigen gezicht.