Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geniet van het leven – dat is gezond voor je

Vergeet die goede voornemens en geef je over aan seks, feesten en goede muziek. Je hersenen willen dat je van het leven geniet, voor de roes en de weldadige hersenactiviteit.

Shutterstock

Plezier lijkt misschien een luxe, maar het is een voorwaarde voor je voortbestaan.

Omwille van het plezier doe je namelijk dingen die van levensbelang zijn, zoals vrijen en vrienden maken.

Als het genot door je hersenen stroomt, wordt bovendien je gezondheid versterkt.

Dit is de top 3 van de belangrijkste vormen van plezier:

1. Zintuiglijk genot helpt bij pijn

© Shutterstock

Seks is samen met eten en drinken absoluut noodzakelijk om te overleven, en daarom beloont je brein je met extreem genot als je lekker aan de verleiding toegeeft.

Het genot bij seks wordt versterkt door alle zintuigen. Zo zullen de geluiden en geuren van je partner het genotscentrum in de orbitofrontale cortex van de hersenen prikkelen, waardoor de ervaring nog beter wordt.

Als de orbitofrontale cortex gestimuleerd wordt en actief en gezond blijft, kan dat chronische pijn tegengaan, blijkt uit een Brits onderzoek.

2. Sociaal plezier maakt liefdesstof los

© Shutterstock

Vrienden, kennissen en andere sociale relaties zijn cruciaal voor de manier waarop de mens zich beweegt in een complexe samenleving.

Sociaal contact activeert de genotscentra in de hersenen, die dan ook gestimuleerd worden om die belangrijke banden aan te gaan.

Positieve, sociale relaties maken ook een eigen liefdeshormoon los, oxytocine, waardoor je intieme relaties wilt vormen.

3. Hoger genot betekent geluk

Goede muziek, kunst, meditatie en iets goeds doen voor een ander zijn vormen van een hoger, individueel genot. Ze zijn niet cruciaal voor je overlevingskansen, maar doen je wel goed.

Canadese onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat muziek de geluksstof dopamine losmaakt in je brein als je luistert naar muziek die je goed vindt.

Muziek activeert ook het genotscentrum nucleus accumbens midden in de hersenen, wat een verzachtend effect op depressiviteit heeft.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg