Zo leer je beter namen te onthouden

Vind je het ook moeilijk te onthouden of je nieuwe collega nou Maaike of Inge heet? Geen paniek, er is hulp onderweg.

Sådan husker du nye navne

Sorry, hoe heette je nou ook alweer ...?

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Op het werk of op een feestje word je voorgesteld aan iemand die je niet kent, en zijn of haar naam gaat het ene oor in en het andere oor uit.

Gelukkig is het heel normaal om geen namen te kunnen onthouden.

Het boeit je gewoon niet

Uit onderzoek van de Kansas State University in de Verenigde Staten blijkt dat een van de oorzaken dat we namen vergeten, is dat we de mensen die we ontmoeten niet interessant genoeg vinden.

Mensen die een groter sociaal bewustzijn hebben en geïnteresseerd zijn in mensen en relaties, kunnen over het algemeen beter namen onthouden – het is gewoon een kwestie van belangstelling.

We worden slechter in het onthouden van namen naarmate we ouder worden. Volgens een artikel in Psychology Today worstelt 85 procent van de mensen van middelbare leeftijd en ouder met het onthouden van namen.

Geheugentrucs

Maar ook als je geheugen achteruitgaat, kun je beter worden in het onthouden van namen.

De Britse geheugenkampioen Ed Cooke, die in 2007 zevende werd bij de World Memory Championships en het geheugenportaal Memrise heeft opgericht, heeft een aantal technieken voor het onthouden van namen:

1. Herhaal de naam

Zeg de naam hardop nadat je hem voor het eerst hebt gehoord. Daardoor krijgen je hersenen de indruk dat je sociaal geïnteresseerd bent in de persoon, waardoor je de naam beter onthoudt.

2. Spel de naam

Als iemand je zijn of haar naam vertelt, hoor je die gemakkelijk verkeerd. Vraag daarom hoe de naam wordt gespeld. Dan heb je meer tijd om erover na te denken en hem te onthouden.

3. Vraag door over de naam

Als de naam ongebruikelijk is of uit een andere cultuur komt, vraag dan wat hij betekent. Op die manier kun je een beeld aan de naam koppelen.

4. Kijk naar het gezicht

Besteed aandacht aan het gezicht van de persoon door je blik in een Z-vorm over het gezicht te laten glijden.

Kijk naar de ogen, neus, en de beide mondhoeken. Probeer een bijzonderheid in het gezicht te vinden, waardoor je je de persoon beter herinnert voor de volgende keer.

5. Koppel de naam aan een beeld

Als je een collega met een gekke neus hebt, kun je denken aan 'Frank met de gekke neus'.

6. Denk aan een beroemdheid

Als de persoon aan wie je wordt voorgesteld dezelfde naam heeft als een bekende Nederlander, kun je de naam beter onthouden door hem aan die BN'er te koppelen – helemaal als je de beroemdheid geweldig vindt of juist verafschuwt.

7. Kom meer te weten

Als je iemand voor het eerst ontmoet, weet je waarschijnlijk bijna niets over hem of haar. Hoe meer je aan de weet komt, hoe meer beelden je aan de naam kunt koppelen.

8. Maak er een leuk zinnetje van

Een andere manier om een naam te leren is er iets grappigs bij te bedenken.

Als iemand bijvoorbeeld Bas Bouwhuis heet, kun je voor jezelf een zinnetje bedenken als 'Bas bouwt een huis'.