Zo krijg je een supergeheugen

Je kunt in zes weken een olifantengeheugen krijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat de beste techniek aanwijst om je geheugen te trainen.

Je krijgt een olifantengeheugen in zes weken als je met een bepaalde methode oefent.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

500 woorden in vijf minuten onthouden. Een nieuwe taal leren in een week. Duizenden decimalen van pi opsommen.

Dat is dagelijkse kost voor de beste geheugenatleten ter wereld, die elk jaar wedstrijden houden in het onthouden van getallenreeksen, speelkaarten, woorden en gezichten.

En nu hebben onderzoekers aangetoond dat jij ook een olifantengeheugen kunt kweken – als je maar de juiste techniek gebruikt.

Hersenatleten onthouden 70 woorden

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen brachten 23 van de beste geheugenatleten ter wereld bijeen, samen met een controlegroep van mensen die nog nooit geheugentraining hadden gehad.

Eerst scanden de onderzoekers de hersenen van de deelnemers wanneer ze ontspannen waren en wanneer ze 72 woorden moesten onthouden.

Na 20 minuten wisten de hersenatleten zich gemiddeld 70 woorden te herinneren, de controlegroep maar 40. Uit de scans bleek ook dat specifieke hersenverbindingen bij de atleten beter waren.

Hersenen veranderen

Vervolgens werd de controlegroep voor de zes weken daarna in drieën gedeeld: een groep die niet trainde, een groep die het werkgeheugen trainde en een groep die een half uur per dag met de zogeheten Locus-methode trainde.

Met de Locus-methode moet je je bijvoorbeeld voorstellen dat je over een weg loopt die je kent en dat je daar de dingen neerzet die je onderweg moet onthouden. Als je later in gedachten die weg weer afloopt, pik je je herinneringen op.

Na de training konden de mensen die met de Locus-methode hadden geoefend, bijna net zo veel woorden onthouden als de geheugenatleten – ook nog na vier maanden. En hun hersenverbindingen waren zodanig veranderd dat ze leken op die van de hersenatleten.