Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Je krijgt een olifantengeheugen in zes weken als je met een bepaalde methode oefent.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi
Mens - Geheugen

Zo krijg je een supergeheugen

Je kunt in zes weken een olifantengeheugen krijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat de beste techniek aanwijst om je geheugen te trainen.

500 woorden in vijf minuten onthouden. Een nieuwe taal leren in een week. Duizenden decimalen van pi opsommen.

Dat is dagelijkse kost voor de beste geheugenatleten ter wereld, die elk jaar wedstrijden houden in het onthouden van getallenreeksen, speelkaarten, woorden en gezichten.

En nu hebben onderzoekers aangetoond dat jij ook een olifantengeheugen kunt kweken – als je maar de juiste techniek gebruikt.

Hersenatleten onthouden 70 woorden

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen brachten 23 van de beste geheugenatleten ter wereld bijeen, samen met een controlegroep van mensen die nog nooit geheugentraining hadden gehad.

Eerst scanden de onderzoekers de hersenen van de deelnemers wanneer ze ontspannen waren en wanneer ze 72 woorden moesten onthouden.

Na 20 minuten wisten de hersenatleten zich gemiddeld 70 woorden te herinneren, de controlegroep maar 40. Uit de scans bleek ook dat specifieke hersenverbindingen bij de atleten beter waren.

Hersenen veranderen

Vervolgens werd de controlegroep voor de zes weken daarna in drieën gedeeld: een groep die niet trainde, een groep die het werkgeheugen trainde en een groep die een half uur per dag met de zogeheten Locus-methode trainde.

Met de Locus-methode moet je je bijvoorbeeld voorstellen dat je over een weg loopt die je kent en dat je daar de dingen neerzet die je onderweg moet onthouden. Als je later in gedachten die weg weer afloopt, pik je je herinneringen op.

Na de training konden de mensen die met de Locus-methode hadden geoefend, bijna net zo veel woorden onthouden als de geheugenatleten – ook nog na vier maanden. En hun hersenverbindingen waren zodanig veranderd dat ze leken op die van de hersenatleten.

Lees ook:

Geheugen

8 slimme trucs om namen te onthouden

3 minuten
Geheugen

Train je naar een superbrein

1 minuut
Geheugen

Je kunt je geheugen verdubbelen in 40 dagen

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg