Grote studie: Tekort aan essentiële vitamine kan je risico op dementie verhogen

Meer dan 55 miljoen mensen lijden aan dementieziekten, en dat aantal neemt elk jaar met 10 miljoen toe. Daarom zoeken onderzoekers nu naar oplossingen om deze slopende aandoeningen te voorkomen. Een nieuwe studie toont aan dat het tekort aan een bepaalde vitamine van cruciaal belang kan zijn.

Meer dan 55 miljoen mensen lijden aan dementieziekten, en dat aantal neemt elk jaar met 10 miljoen toe. Daarom zoeken onderzoekers nu naar oplossingen om deze slopende aandoeningen te voorkomen. Een nieuwe studie toont aan dat het tekort aan een bepaalde vitamine van cruciaal belang kan zijn.

Shutterstock

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in juni 2022.

Het draagt je immuuncellen op om virussen aan te vallen, en het helpt je lichaam essentiële voedingsstoffen op te nemen.

Vitamine D speelt een sleutelrol in verschillende lichaamsfuncties. En een gebrek aan de vitamine is de laatste jaren in verband gebracht met van alles, van zwakkere botten tot auto-immuunziekten.

Een nieuwe studie van de University of South Australia toont aan dat een tekort aan dit piepkleine molecuul ook je risico op dementie kan verhogen.

Antistoffen vallen schildklier aan
© Shutterstock

Vitamine D bestrijdt auto-immuunziekten

Miljoenen mensen op aarde lijden aan een auto-immuunziekte, en dat aantal neemt toe. Maar nu is er mogelijk een geneesmiddel gevonden. Lees hier alles over een andere grote studie met vitamine D.

Ziekten hadden vermeden kunnen worden

De onderzoekers van de nieuwe studie gingen bloedmonsters en hersenscans van wel 294.514 mensen na in een grote Britse biobank.

Zo ontdekten ze een verband tussen lage vitamine D-waarden in het bloed – nog geen 25 nanomol per liter – en een verhoogd risico op dementie en trombose.

In de studie stelden de onderzoekers dat 50 nanomol vitamine D per liter bloed een normale hoeveelheid is. Volgens hen kan het enorm schelen als een zeer lage vitamine D-spiegel bij iemand wordt opgekrikt tot een normaal peil.

‘Bij de Britse bevolking zagen we bijvoorbeeld dat tot 17 procent van de gevallen van dementie voorkomen had kunnen worden als het vitamine D-peil tot normale waarden verhoogd was geweest,’ zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar Elina Hypponen in een persbericht

Professor: Vitamine D is maar één aspect

Volgens de WHO lijden wereldwijd zeker 55 miljoen mensen aan dementie, en dat aantal zal naar verwachting explosief groeien met bijna 10 miljoen nieuwe gevallen per jaar.

Daarom zoeken wetenschappers wereldwijd naar oplossingen om de chronische en progressieve ziekten te voorkomen. En de hoeveelheid vitamine D in het bloed kan een van de factoren zijn die de moeite waard zijn om te bekijken.

Gunhild Waldemar, klinisch hoogleraar in de neurologie aan de universiteit van Kopenhagen en directeur van het Deense nationale kenniscentrum voor dementie, legt het uit. Ze is niet betrokken bij de nieuwe studie, maar is niet verbaasd over het resultaat. Ze noemt het ‘sterk bewijs dat een tekort aan vitamine D een risicofactor voor dementie is’.

‘In het verleden zagen we kleinere studies die duiden op een verband tussen een tekort aan vitamine D en het risico op dementie. Maar hier hebben we een sterke studie met veel, heel veel deelnemers, dus dat is interessant,’ zegt ze.

Bekijk de lijst: Dit heeft invloed op je kans op dementie

Een tekort aan vitamine D is maar een van de vele factoren die je risico op dementie kunnen verhogen, aldus Gunhild Waldemar, klinisch hoogleraar neurologie aan de universiteit van Kopenhagen en directeur van het Deense nationale kenniscentrum voor dementie.
Volgens haar hebben onze genen een grote invloed op ons risico. Maar ook andere aspecten kunnen van invloed zijn. Bekijk de lijst hier:

  • Hoog cholesterolgehalte
  • Diabetes
  • Te hoge bloeddruk
  • Te weinig beweging
  • Alcohol
  • Roken
  • Gehoorverlies

Ze benadrukt echter dat de conclusie van de studie gebaseerd is op mensen met zeer lage vitamine D-niveaus, en dat vitamine D lang niet de enige factor is als je zelf iets wilt doen om dementie te voorkomen.

‘Laat eerst je vitamine D-peil meten door een arts, dan weet je of het erg laag is of niet. Maar verwacht niet dat je dementie kunt voorkomen door vitamine D in te nemen. Er zijn veel andere risicofactoren om rekening mee te houden, zoals alcohol, roken en te weinig beweging,’ waarschuwt ze.

Tegelijk benadrukt ze dat er natuurlijk factoren zijn die buiten onze controle liggen.

‘Circa een vijfde van ons krijgt ooit in het leven dementie. De genen die we nu eenmaal hebben, zijn van grote invloed op ons risico, maar je kunt ook zelf iets doen – zoals je vitamine D in de gaten houden.’ Gunhild Waldemar, klinisch hoogleraar neurologie aan de universiteit van Kopenhagen en directeur van het Deense nationale kenniscentrum voor dementie